Varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitus on haavoittuva

Toistuvista työajan ylityksistä kukaan ei soittele esimiehelle, eikä niitä merkitä mihinkään. Kuva: iStock.com/Alashi

Kunta-alan paripäiväinen ylityö- ja vuoronvaihtokielto helmikuulta toi päiväkodeista esiin ongelmia, joiden olemassaolo ei yllättänyt. Henkilöstö joustaa monin tavoin, jotta määräyksiä suhdeluvusta ei rikota.

Päiväkotien korkeiden käyttöasteiden tavoittelu yhdistettynä voimassa olevaan aikuinen–lapsi-suhdelukuun on osoittautunut hyvin haavoittuvaksi rakenteeksi. Asia konkretisoitui kunta-alan neuvotteluiden aikana, kun ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa noudatettiin vain parin päivän ajan.

Päiväkodeissa lapsia varhaiskasvatetaan entistä pienemmällä työntekijämäärällä, ja tämä tuo päivään monta tiukkaa tilannetta. Aikuinen−lapsi-suhdeluvut eivät ylity kuitenkaan laittomiksi, koska henkilöstö siirtyy lennosta omasta lapsiryhmästä tuuraamaan sinne, missä aikuisia on liian vähän, tai sitten ryhmiä yhdistetään ylisuuriksi.

Miksi ei voisi siirtyä, jos apua tarvitaan?

Suurin vaikutus henkilöstön siirroilla on oman ryhmän toimintaan, sanoo helsinkiläinen päiväkodin työntekijä. Hän haluaa esiintyä jutussa nimettömänä.

− Kun joudumme siirtymään talon sisällä eri ryhmään, oman ryhmän toiminta ei voi pysyä sellaisena kuin on suunniteltu. Kyllä tämä on lapsilta pois. Suunnitelmallisesta pedagogisesta varhaiskasvatuksesta ei sellaisina päivinä tarvitse puhua, kertoo työntekijä.

Nykyinen aikuinen–lapsi-suhdelukuun on osoittautunut hyvin haavoittuvaksi rakenteeksi.

Käyttöasteen tarkan seurannan vuoksi takana ovat ne ajat, jolloin lapsimäärän ollessa ryhmässä pienempi, saatettiin tehdä kirjallisia töitä tai vain keskittyä enemmän yksittäisen lapsen asiaan.

− Jos henkilökuntaa on ”liikaa” suhteessa lapsiin, ryhmästä lähdetään sijaistamaan vajausta jopa toisiin taloihin.

Käyttöasteita ja suhdelukuja seurataan esimerkiksi Helsingissä päiväkotikohtaisesti, ei ryhmittäin. Tämä vääristää todellisen tilanteen.

− Jos meillä kahdesta ryhmästä puuttuvat työntekijät ja samaan aikaan kolmannesta ryhmästä lapsi tai pari, paikkaa tämän ryhmän aikuinen vielä kahden ryhmän vajetta. Talokohtaisessa tarkastelussa tilanne saadaan näyttämään hyväksyttävältä.

Paineet osuvat usein aamu- ja iltapäiviin, jos henkilökuntaa on liian vähän.

Harmaata ylityötä tehdään jatkuvasti

Päiväkodeissa tapahtuu paljon säännöllisen työajan ylityksiä, joista ei pidetä meteliä. Etenkin sitä tehdään työvuorojen loppupäässä, jos näyttää, että suhdeluku ylittyy. Aikuinen−lapsi-suhdeluku saa ylittyä hetkellisesti sellaisista syistä, jos vanhemmat eivät pääse hakemaan lasta ajoissa.

− Usein ihmiset venyvät esimerkiksi 10−15 minuuttia, jos työvuoron loppuessa huomaa, että tilanne olisi laiton ja aikuisia ryhmässä liian vähän, sanoo työntekijä.

Tilanteista kukaan ei soittele esimiehelle, eikä työajan ylityksiä merkitä mihinkään.

− Kaikki ammattiryhmät joustavat päiväkodeissa. Jos et suostu joustamaan, saat hankalan maineen. Meillä Helsingissähän on ylityökielto. Jos esimies antaa luvan ylitöihin, silloinkaan ei puhuta ylityöstä. Aika pitää tasata työvuorolistalla. Ennen saimme sentään tunneista ajallista korvausta, mutta nykyään emme saa mitään.

Helena Jaakkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *