Talentialaisille tulossa miljoonien eurojen puuttuvat palkat

Epäpätevyysalennusten oikaisut koskevat etenkin sosiaalityöntekijöinä ja lastentarhanopettajina työskennelleitä, mutta myös muita ammattiryhmiä, kuten kuraattoreita.

Kunnille on lankeamassa miljoonalasku, kun ne maksavat palkkoihin väärin perustein tehtyjä epäpätevyysalennuksia takaisin työntekijöille.

Ammattijärjestö Talentiassa on laskettu, että talentialaisten osalta summa kohoaa yli 10 miljoonaan euroon.

Alkuvuodesta 2018 Talentia-lehdessä kerrottiin, että monissa kunnissa on jäänyt huomaamatta vuoden 2012 kuntasektorin työehtosopimuksen (KVTES II Luku 9§) muutos, jonka mukaan epäpätevyysalennusta työntekijän tai viranhaltijan palkkaan ei voi enää tehdä esimerkiksi puuttuvan kelpoisuuden perusteella.

Vanhaa käytäntöä on kuitenkin jatkettu monissa kunnissa tähän päivään asti. Vyyhti alkoi purkaantua, kun yksittäisen Talentian jäsen sai ammattijärjestönsä avustuksella oikaisun väärin perustein tehtyyn epäpätevyysalennukseen.

Kun tieto mahdollisuudesta hakea oikaisu tuli laajemmin tietoon, on selvinnyt että epäpätevyysalennuksia on käytetty paljon. Parhaillaan luottamusmiehet neuvottelevat laajemmin henkilöstöä koskevia sopimuksia.

Esimerkiksi Etelä-Karjalan terveys- ja sosiaalipiirissä Eksotessa asia koskettaa noin 100 työntekijää ja kokonaiskustannus on arviolta noin 700 000 euroa. Helsingin kaupungilla asia koskee noin 500 henkilöä, ja kaupunki on varautunut maksamaan palautuksia 1,2 miljoonaa euroa, kerrotaan Talentiasta.

Epäpätevyysalennusten oikaisut koskevat etenkin sosiaalityöntekijöinä ja lastentarhanopettajina työskennelleitä, mutta mukana on myös muita ammattiryhmiä, kuten kuraattoreita. Yksittäisinä summina kyse on tuhansista euroista työntekijää kohti.

KVTES:n muutoksesta sovittiin kuntatyönantajan ja työntekijäjärjestön edustajien kesken. Epäpätevyysalennuksen poistumisen perusteluna on se, että palkat määräytyvät kuntasektorilla tehtävän vaativuuden mukaan.

Palkkasaatavien vanhenemisaika on virkasuhteisilla 3 vuotta ja työsopimussuhteisilla 5 vuotta. Epäpätevyysalennusta voidaan ottaa palkasta enintään 10 prosenttia. Tavallinen alennus on ollut 5 prosenttia.

Helena Jaakkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *