Sosiaalinen somessa

Kuva: Veikko Somerpuro

Jouluna kokoonnutaan yhteen läheisten kanssa, jos niitä sattuu olemaan. Osa vapaasta tahdosta, osa velvollisuudesta. Kymmenet tuhannet suomalaiset kuitenkin viettävät joulunsa yksin, moni heistä tahtomattaan.

Raha-automaattiyhdistyksen vuonna 2015 toteutetun kyselyn mukaan joka kuudennella suomalaisella ei ole mitään ryhmää tai yhteisöä, johon he tuntisivat kuuluvansa. Heistä yllättäen 18–24-vuotiaat ovat kaikkein yksinäisimpiä. Keskimäärin suomalaisella on 18 ystävää, mutta 4 prosentilla ei yhtään ainoaa.

Jouluna yksinäisyys puhututtaa enemmän kuin tavallisesti. Mainonta ruokkii mielikuvia sosiaalisesta joulusta, yhteisistä pöydistä ja onnenhetkistä vekkulit joulupaidat päällä. Se luo paineita meille kaikille, mutta erityisesti yksinäisille ja voi lisätä epäonnistumisen kokemusta.

Sosiaalisen median myötä tutustumiselle ja seuran löytämiselle on matalampi kynnys. Asuinalueiden omissa Facebook-ryhmissä haetaan usein seuraa ihan asiallisin perustein ja joukossa on varmasti muitakin, joille joulu ei ole elämän parasta aikaa.

Onnellista ja rentouttavaa joulua – yksin tai yhdessä!

Oman asuinalueeni ryhmässä oli jokin aika sitten kirjoitus, jossa nuori, vasta alueelle muuttanut nainen kertoi avoimesti olevansa yksinäinen ja hakevansa naisystävää lenkille ja kahville. Ilmoitus poiki pitkän keskustelun, jonka tuloksena lähes kymmenen hengen mimmiporukka tapasi toisiaan kahvilassa. He kaikki jakoivat saman yksinäisyyden tunteen.

Vaikka somessa on myös haittapuolensa, se on samalla mahdollisuus. Jos kotoa lähteminen on erilaisten rajoitteiden vuoksi vaikeaa, tarjoaa some alustoja monipuoliseen kanssakäymiseen. On parempi, että on ystäviä somessa kuin olla täydellisen yksinäinen.

Sosiaalialan ammattilaisille somen mahdollisuudet ovat vasta rakentumassa. Verkostoitumisen ja oman ammattitaidon kehittämisen lisäksi somessa voi tehdä rakenteellista ja ehkäisevää työtä. Digitalisaatio avaa uusia väyliä myös asiakastyön kehittämiselle.

Näin joulun alla somessa voi kertoa erityisesti niistä palveluista, jotka auttavat löytämään ystävän. Sellaisen, jonka kanssa voi tavata myös kasvokkain.

Kaisa Yliruokanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *