Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut uuden asiakas- ja potilasturvallisuusstrategian.

 

 

Talen­tia on ollut mukana asia­kas- ja poti­las­tur­val­li­suus­stra­te­gian val­mis­te­lussa ja anta­nut luon­nok­sesta lausun­non minis­te­riölle. Talentia piti tär­keänä lausun­nos­saan, että asia­kas­tur­val­li­suus saa tar­vit­se­mansa huomion.

– Olemme Suomessa edel­lä­kä­vi­jöitä asia­kas­tur­val­li­suu­den suh­teen. Voimme olla tyy­ty­väi­siä, että meillä on tun­nis­tettu, että asia­kas- ja poti­las­tur­val­li­suutta tulee edis­tää samaa tah­tia ja ne tulee saada samalle vii­valle, Talentia eri­tyis­asian­tun­tija Jaana Manssila toteaa.

Asiakas- ja poti­las­tur­val­li­suus­stra­te­gian toi­meen­pa­nosta vas­taa Asiakas- ja poti­las­tur­val­li­suus­kes­kus. Strategian tavoit­teena on, että Suomesta tulee vuo­teen 2026 men­nessä asia­kas- ja poti­las­tur­val­li­suu­den mal­li­maa. Keskus on val­ta­kun­nal­li­nen mutta toi­mii Vaasan sai­raan­hoi­to­pii­rin yhteydessä.

Työhyvinvointi yksi päätavoitteista

Yksi asia­kas- ja poti­las­tur­val­li­suus­stra­te­gian kan­sal­li­sista kär­ki­tee­moista on sat­saus työn­te­ki­jöi­den hyvin­voin­tiin ja osaamiseen.

– Hienoa, että työ­hy­vin­voin­nin ulot­tu­vuus on kir­jattu yhdeksi pää­ta­voit­teeksi ja että kiin­ni­te­tään huo­miota hen­ki­lös­tön veto- ja pito­voi­maan, Manssila sanoo.

Strategiassa mm. tode­taan, että pal­ve­lun­jär­jes­tä­jien tulee laa­tia ohjeet työ­tur­val­li­suu­den ja työ­hy­vin­voin­nin tuke­mi­seen sekä seu­rata nii­den kehi­tystä. Palveluyksiköiden tulee myös laa­tia kir­jal­li­set suun­ni­tel­mat riit­tä­västä hen­ki­lös­tö­mää­rästä ja ohje poik­keus­ti­lan­tei­siin, jotta asia­kas­tu­val­li­suus pys­ty­tään var­mis­ta­maan kai­kissa olo­suh­teissa. Tavoitteena on, että 80 pro­sent­tia toi­min­tayk­si­köistä on laa­ti­nut suun­ni­tel­man vuo­teen 2024 mennessä.

– On myös tär­keää, että stra­te­giassa puhu­taan jous­ta­vista työ­ai­ka­muo­doista ja ura­suun­nit­te­lusta: pal­ve­lu­yk­si­köi­den on edis­tet­tävä niitä aktii­vi­sesti, jotta koke­nut hen­ki­löstö pysyy työs­sään, Manssila korostaa.

Muut kolme asia­kas- ja poti­las­tur­val­li­suus­stra­te­gian kär­ki­tee­maa ovat yhteis­toi­minta asiak­kai­den kanssa, tur­val­li­suus ja ole­massa ole­van parantaminen.

Aluevaltuutetuilla tärkeä rooli

Asiakas- ja poti­las­tur­val­li­suus ovat osa hyvin­voin­tia­luei­den jär­jes­tä­mis­vas­tuu­teh­tä­vää. Nyt on tär­keää, että hyvin­voin­tia­lu­eet otta­vat aktii­vi­sen roo­lin, jotta asia­kas- ja poti­las­tur­val­li­suus var­mis­te­taan. Aluevaltuutetut ovat tässä mer­kit­tä­vässä osassa.

– Uusi stra­te­gia on kes­kei­nen joh­ta­mi­sen työ­kalu hyvin­voin­tia­lueille. Jotta sen tavoit­teet saa­vu­te­taan, niin hyvin­voin­tia­luei­den on teh­tävä monia toi­men­pi­teitä stra­te­gian eri tasoilla. Tarvitaan hyvää joh­ta­mista, että asia­kas- ja poti­las­tur­val­li­suus toteu­tu­vat niin ylä­ta­son stra­te­gi­sen joh­ta­mi­sen tasolla kuin toi­min­tayk­si­köi­den arjessa, Manssila sanoo.

Asiakas- ja poti­las­tur­val­li­suus­kes­kuk­seen on perus­tettu sosiaali­alan asian­tun­ti­ja­ryhmä. Sen teh­tävä on tukea kes­kusta stra­te­gian toi­meen­pa­nossa ja vies­tin­nässä. Asiantuntijaryhmässä on edus­tet­tuina sosi­aa­li­huol­lon asian­tun­ti­joita sekä työ­elä­män että kor­kea­kou­lu­tuk­sen eri sektoreilta.

Minna Jerrman

Lue lisää: www.asiakasjapotilasturvallisuuskeskus.fi