Sosiaalialan ammattilainen: Valmistaudu soteen

Sote-uudistus saa sosiaali- ja terveysalan henkilöstön liikkeelle. Yli 200 000 työntekijää vaihtaa työnantajaa. Myllerrys on jo alkanut ja tulee kiihtymään vuoden 2019 alun lähestyessä. Miten työntekijä valmistautuu ja turvaa asemansa uusissa kuvioissa?

Ajan tasalla oleva tehtävänkuvaus suojelee työntekijää muutoksessa, koska uudessa organisaatiossa on tarkoitus löytää vastaavanlainen tehtävä kuin mitä työntekijä on aiemmin tehnyt. Työnantajalla on kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen mukaan myös velvollisuus pitää työntekijöiden tehtävänkuvaukset ajantasaisina.

Työntekijällä on oikeus tietää, mitkä ovat hänen keskeiset työtehtävänsä toisin sanoen mitä häneltä työssä odotetaan ja edellytetään. Tehtäväkuvaus on kirjallinen tarkastelu tehtävästä. Se on rakenteeltaan selkeä ja yksinkertainen ja kuvaa keskeiset tehtäväkokonaisuudet.

Tehtäväkuvauksesta selviää tehtävän tarkoitus, tavoitteet ja sisältö (tehtävät ja toiminnat). Se ei ole tehtäväluettelo eikä luettelo siitä, mitä työntekijän pitää tehdä. Se on tehtäväkohtaisen palkan peruste ja osa johtamisjärjestelmää.

Tarkistuta ensiksi tehtäväkuvasi, se suojaa muutoksessa.

Tehtäväkuvauksesta tulisi saada vastaus kysymyksiin: mitä tehtävässä tehdään, kenelle/mitä tehdään, miksi tehdään ja miten tehdään.

Tehtäväkuvauksessa keskitytään saamaan vastaus nimenomaan arviointijärjestelmän sisältämiin vaativuustekijöihin.

Tehtäväkuvauksen laatiminen on vuorovaikutusprosessi, joka tehdään työntekijän ja esimiehen välillä esimerkiksi yhdessä keskustellen tai siten, että työntekijä laatii kuvauksensa annettujen yhtenäisten ohjeiden perusteella.

Esimies tarkastaa ja hyväksyy kuvauksen sekä huolehtii, että alaisten kuvaukset on laadittu yhteneväisellä tavalla. Tehtäväkuvaus voidaan tehdä myös siten, että esimies laatii ensin pohjan, jota tarkistetaan ja täydennetään yhdessä työntekijän kanssa.

Työn vaativuuden arviointi kuntoon

Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen mukaan kunnallisten viranhaltijoiden ja työntekijöiden tehtäväkohtaiset palkat määritellään tehtävien vaativuuden arvioinnin (TVA) perusteella. Edelleen tapaa kuntia, joissa työn vaativuuden arviointia ei ole tehty vuosiin siitä huolimatta, että tehtävät ovat muuttuneet.

Työnantaja ja luottamusmiehet neuvottelevat työehtosopimuksessa kerrottujen vaativuustekijöiden perusteella mittariston, pisteytyksen, välykset ja mahdolliset painotukset, joiden tarkoituksena on tuoda esiin työn vaativuustaso. Lisäksi tarvitaan tehtävänkuvaukset.

Suurin osa työntekijöistä tekee perustyötä ja erittäin vaativaa työtä tekee vain jokunen.

Usein yhdelle ammattiryhmälle tehdään mallitehtävänkuvaus, johon omaa työtä peilataan. Esimerkiksi tehdään sosiaaliohjaajan mallitehtävänkuvaus ja lastensuojelun avopalveluiden sosiaaliohjaajan tehtäväkuvan vaativuutta peilataan siihen.

Tehtävänkuvauksissa kerrotaan tärkeimmät tai eniten työaikaa vievät työtehtävät, mutta ei listata kaikkia työtehtäviä. Useimmiten käytetään kolmea vaativuustasoa: 1) perustyö 2) perustyötä vaativammat työtehtävät ja 3) erittäin vaativat työtehtävät.

Peruslinja on, että suurin osa työntekijöistä tekee perustyötä ja erittäin vaativaa työtä tekee vain jokunen.

Palkkatoiveet esiin ja palkat kohdalleen

TVA on palkkauksen perusta. Jos tehtävä on tullut vaativammaksi vuosien mittaan, tulisi myös palkkaa nostaa vastaavasti. Tämä vaatii pitkäjänteistä toimintaa, sillä varat täytyy saada työnantajan budjettiin.

Aiemmin työehtosopimuksiin liittyi järjestelyvaraeriä, joita käytettiin palkantarkistuksiin. Viime vuosien sopimuksissa tällaisia eriä ei ole ollut. Jos työnantaja haluaa pärjätä kilpailussa työntekijöistä, sen kannattaa varata budjettiin varaa oikeudenmukaiseen ja kannustavaan palkkaukseen.

Palkkatoiveet pitää kertoa ja viedä niitä esimiesten ja luottamusmiesten tietoon.

Työntekijöiden kannattaa pitää palkkatoiveensa esillä ja viedä niitä esimiesten ja luottamusmiesten tietoon. Sote-järjestelyiden jälkeen on varauduttava palkkaharmonisointiin.

Pyri toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen

Sanomattakin on selvää, että työntekijän asema on toistaiseksi voimassa olevassa työ- tai virkasuhteessa turvatumpi kuin määräaikaisessa.

Mikäli mahdollista, pyri toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.

Pidä yhteys- ja työsuhdetietosi ajan tasalla Talentian jäsenrekisterissä

Talentian toimihenkilöt ja hallitus tarvitsevat paikkansa pitävää tietoa esimerkiksi jäsenten työnantajista ja tehtävänimikkeistä. Myös yhteystiedot ovat tarpeen, kun on tarve saavuttaa viesteillä tiettyjä jäsenryhmiä tai kaikkia jäseniä. Postiosoitteen lisäksi on hyvä lisätä myös sähköposti ja puhelinnumero.

Voit tarkistaa nykyiset tiedot ja päivittää ne kätevästi sähköisesti verkossa Talentian jäsenpalveluiden kautta. Tarvitset omat pankkitunnukset kirjautumiseen.

Seuraa Talentian viestintää

Ammattijärjestösi viestii kerran kuussa sähköpostiin tulevalla uutiskirjeellä, Talentia-lehdessä, verkossa sekä koulutuksissa ja yhdistystilaisuuksissa. Joskus käytetään myös tekstiviestejä.

Kristiina Koskiluoma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *