Seksityöläisten tu(t)kija

Ludovick Myumbon mielestä sosiaalityön arvot ja teoriat tuovat afrikkalaiseen yhdyskuntatyöhön uuden ulottuvuuden. Kuva: Laura Vesa

Tansanialainen Ludovick Myumbo kertoo olevansa muuttunut mies haastateltuaan nyirambalaisia prostituoituja.

Aikaisemmin Ludovick Myumbo kertoo suhtautuneensa naisiin tyypillisen afrikkalaisen miehen tavoin vähättelevästi ja alistavasti. Nykyisin häntä kiinnostaa, mitä nainen ajattelee, kokee ja tuntee. Minusta on tullut paljon pehmeämpi, hän sanoo.

− Vaikka afrikkalaisia naisia onkin mukana jo politiikassa ja muilla yhteiskunnan aloilla, kärsii suurin osa heistä edelleen kaikenlaisesta alistamisesta, fyysisestä ja psyykkisestä kaltoin kohtelusta ja riistämisestä. Heidän asemaansa on parannettava.

Ludovick Myumbo on sosiaalityön jatko opiskelija Tampereen yliopistossa. Ennen jatko-opintojaan hän opetti sosiologiaa Tansaniassa St. Augustinen yliopistossa.

St. Augustinen yliopistossa ei opeteta sosiaalityötä, koska siellä ei ole siihen opettajaa. Siksi Myumbo haluaa väitellä sosiaalityöstä. Jatko-opinnot aloittaakseen hän joutui ottamaan Tampereella sosiaalityöstä lisäkursseja.

− Sosiaalityön teoriat ja arvot antavat meidän kenttätyöllemmekin syvemmän merkityksen, eikä se ole enää mitään hyväntekeväisyyttä.

Tyttöjen ankea asema

Väitöstutkimuksen aihetta Myumbolle ehdotti kehitystutkimuksen uranuurtaja, antropologi Marja-Liisa Swantz. Se koskee maalta – erityisesti Nyiramban alueelta – Mwanzaan ja muihin kaupunkeihin muuttaneita tyttöjä, jotka ajautuvat seksityöläisiksi.

Tansanian maaseudulla ei juuri arvosteta tyttöjä, eikä tueta heidän koulunkäyntiään.

Tutkimuksen keskeinen lähtökohta on osallistava aineistonkeruu, kuten suhdeperusteinen sosiaalityö, jossa työn onnistuminen perustuu luottamukseen ja asiakkaan kunnioittamiseen. Myumbo muistuttaa, että ihmisen arvokkuus on tärkeä sosiaalityön arvo riippumatta siitä, mitä ihminen tekee ja mikä hänen tilanteensa on.

Tansanian maaseudulla ei Myumbon mukaan juurikaan arvosteta tyttöjä, eikä tueta heidän koulunkäyntiään. Tytöille on raskasta käydä loppuun edes seitsenvuotinen peruskoulu, koska usein he joutuvat kotitehtävien lisäksi tekemään myös kodin taloustyöt. Koulumatkalla tyttö saattaa tulla raiskatuksi. Hän voi joutua keskeyttämään koulunkäynnin kokonaan, koska vanhempien mielestä on parempi, että tyttö jää auttamaan kotitöissä.

– Maalla tällaiset asenteet ovat valitettavasti vielä hyvin yleisiä. Jos tyttö onnistuu päättämään peruskoulun, hän lähtee yleensä töihin kaupunkiin.

Baarit tutkimuskenttänä

Myumbon narratiivinen tutkimus koskee pienen nyiramba-heimon tyttöjä, jotka ovat hyvin haluttuja tarjoilijoiksi ja kotiapulaisiksi Mwanzaan ja muihin kaupunkeihin. Suurin osa heistä alkaa ansaita elantonsa prostituoituina.

– He eivät tietenkään välttämättä lähtiessään päätä ryhtyä prostituoiduiksi, mutta ajautuvat siihen olosuhteiden pakosta, Myumbo lisää.

Tyttöjä on usein hyväksikäytetty seksuaalisesti jo heidän asuessaan kotona. Hyväksikäyttäjä on saattanut olla oma sukulainen. Kun tyttö saa työpaikan kaupungista, alkaa hänen pomonsa vaatia häneltä seksipalveluja. Niinpä tyttö päättää ryhtyä prostituoiduksi, koska tällä tavoin hän voi itse päättää seksisuhteistaan.

Yhteisö halveksii tyttöjä, mutta tosiasiallisesti kukaan ei tiedä heistä mitään. Nyt Myumbo on kerännyt tyttöjen tarinoita tutkimukseensa: mitä he ajattelevat elämästään ja kuinka he ovat päätyneet nykyisiin valintoihinsa? Mitä vaaroja heidän työhönsä sisältyy?

Tyttöjä on usein hyväksikäytetty seksuaalisesti jo heidän asuessaan kotona.

Myumbo teki kenttätutkimusta Tansaniassa kahteen otteeseen, yhteensä noin yhdeksän kuukautta. Hän aloitti kulkemalla kaupunkien baareissa, joissa tiesi tyttöjen työskentelevän. Hän tutustui erääseen baariemäntään, jonka kautta sai yhteyden kahteen, mwanzalaisessa baarissa työskentelevään tyttöön. Luottamuksellisen suhteen luominen tyttöihin vei aikaa.

– Siihen auttoi toki asemani ylipistonopettajana ja tutkijana, ja myös se, että teen väitöskirjaani eurooppalaisessa yliopistossa.

Myumbo vakuutti tytöille, että heidän tarinastaan voisi olla apua muille tytöille, jotta kaikkien ei tarvitsisi kokea samaa, mitä he ovat kokeneet. Pikkuhiljaa tytöt alkoivat luottaa Myumboon ja esittelivät hänet muille tytöille. Loppujen lopuksi Myumbo sai tutkimukseensa mukaan kuusi tyttöä.

– Nyt meillä on paljon empiiristä tietoa.

Tytöt mukaan projektiin

Vähitellen tytöt uskaltautuivat avautumaan Myumbolle, kun ymmärsivät, että hänen tarkoituksenaan ei ole heidän mustamaalaamisensa, vaan heidän asemansa parantaminen, mihin tarvitaan heidän kokemustensa kuulemista.

– Luottamuksen syntymisessä oli ratkaisevaa, että suhtauduin heihin kunnioittavasti.

Tytöt kokivat olevansa yhteiskunnan pohjasakkaa asemansa vuoksi, vaikka ovat siinä ilman omaa syytään. Kävi ilmi, että tytöillä on oma tiivis yhteisö. Pidempään kaupungissa olleet muodostavat tukiryhmän vasta-alkajille. Tytöt ovat hyvin solidaarisia toisilleen ja keskinäinen luottamus on vahva.

– He jaksavat nauraa paljon, vaikka monilla on suuria ongelmia.

Myumbo kertoo, että tytöt kokivat tarinansa kertomisen terapeuttisena. Heidän itsetuntoaan kohotti se, että joku pitkälle kouluttautunut kiinnostuu heistä ja pitää heitä tärkeinä, vaikka he ovatkin hyljeksittyjä.

Monet tytöt perustavat ansioillaan oman yrityksen, koska eivät halua lastensa joutuvan seksityöläisiksi.

Heidän tarinansa olivat hyvin henkilökohtaisia ja koskettivat hyvin syvältä myös haastattelijaa. Myumbo yritti vakuuttaa heille, että ei ole heidän vikansa, jos he joutuvat ansaitse maan elantonsa prostituoituina ja että he ovat tärkeitä siitä huolimatta.

– Yritän auttaa heitä hyväksymään itsensä paremmin ja mahdollisesti löytämään vaihtoehtoisen tavan ansaita elantonsa.

Kaikilla tytöillä oli selkeät tulevaisuuden suunnitelmat: he pyrkivät taloudelliseen riippumattomuuteen, jolloin he saavat yhteisön arvostuksen. Kun he palaavat kotikyliinsä menestyneinä, heitä kunnioitetaan ja kuunnellaan, ja he saavat valtaa.

– Jos sinulla on paljon rahaa, se himmentää otsassasi olevaa prostituoidun leimaa, Myumbo selittää.

Monet tytöt perustavat ansioillaan oman yrityksen, koska eivät halua lastensa joutuvan seksityöläisiksi. Tytöt auttavat taloudellisesti maalla asuvia perheitään, jotka hyväksyvät täysin heidän työnsä. Jotkut perheet ovat täysin riippuvaisia tytöistään.

– Perheiden elintaso on noussut heidän ansiostaan, sillä tytöt haluavat, että heidän perheillään asiat olisivat paremmin kuin muilla. Heillä on siinä suhteessa hyvin korkea moraali.

Myumbo lupasi tytöille, että saatuaan väitöskirjansa valmiiksi hän palaa heidän luokseen ja ottaa sosiaalityön opettajana heidät mukaan osaksi projektiaan, jota suunnittelee opiskelijoilleen. Myumbon yliopistollekin on tärkeää, että tytöt eivät jää vain yhden tutkimuksen kohteeksi, vaan ovat yliopiston työssä mukana myös tulevaisuudessa. Siitä on hyötyä kaikille muillekin syrjityille ryhmille.

– Ja vaikka tytöt jatkaisivatkin seksityöläisinä, he ansaitsevat enemmän arvostusta yhteisönsä jäseninä, Ludovick Myumbo sanoo.

Iita Kettunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *