Psykoterapeuttien kilpailutuksessa epäselvyyksiä

− Kilpailutuksen ehdoilla rajoitetaan myös sosiaalialan taustatutkinnon suorittaneiden psykoterapeuttien perusoikeuksia ammatinharjoittamiseen ja yrittämiseen, toteaa Talentian erityisasiantuntija Alpo Heikkinen.

HUS rajasi sosionomi (AMK)- ja sosiaalityöntekijätaustaiset psykoterapeutit kilpailutuksen ulkopuolelle hakiessaan tuottajia psykoterapia- ja ryhmäpsykoterapiapalveluihin. Samanlaisen ratkaisun on tehnyt Helsingin kaupunki.

Menettely on aiheuttanut närää psykoterapeuttipiireissä. Helsingin menettelystä on valitettu sosiaali- lautakunnalle. Kilpailutuksia koskevissa säädöksissä periaatteena on, että hankinnat ovat avoimia, kilpailutus tehokasta ja että tarjoajia kohdellaan tasapuolisesti ja syrjimättä.

Psykoterapeutti on nimikesuojattu ammattinimike, jota haetaan Valviralta. Ehtona ammattinimikkeen käytölle on, että henkilö on suorittanut yliopistollisen psykoterapiakoulutuksen (60 ov). Koulutettujen ja nimikkeen käyttöoikeuden saaneiden joukossa on yhtä lailla sosiaali- ja terveydenhuollon alan koulutuksen suorittaneita, esimerkiksi lääkäreitä, sosiaalityöntekijöitä, sairaanhoitajia ja sosiaaliohjaajia.

Kela-korvauksen piirissä on niin ikään sekä sosiaalialan että terveydenhuoltoalan koulutuksen pohjalta psykoterapiakoulutuksen hankkineita ammattihenkilöitä. HUS:n logistiikkayksikkö on vedonnut kilpailuttajan oikeuteen määritellä kilpailutuksen kriteerit. Saman on todennut Kuntaliiton lakimies Jonna Törnroos, mutta hän on muistuttanut myös tasavertaisuudesta kriteereiden määrittelyssä.

− Hankintayksiköllä on laajaa harkintavaltaa tarjoajien ominaisuuksiin liittyvien vaatimusten asettamisessa. Menettelyyn voidaan puuttua vain tilanteissa, joissa vaatimukset eivät liity tarjoajien mahdollisuuksiin toteuttaa hankinta tai joissa vaatimuksilla vaarannetaan tarjoajien tasapuolista kohtelua, toteaa Jonna Törnroos.

− Tarjoajien rahoitukselliseen ja taloudelliseen tilanteeseen, tekniseen suorituskykyyn ja ammatilliseen pätevyyteen liittyvien vaatimusten ja tarjoajien valinnassa käytettävien perusteiden on oltava suhteellisia, puolueettomia ja perusteltavissa hankinnan kohteen kannalta. Soveltumattomat tai liian ankarat vaatimukset voivat rajoittaa tarpeettomalla tavalla kilpailua.

Onko kilpailua rajoitettu tarpeettomasti?

Helsingissä kilpailutuksen ulkopuolelle on suljettu iso joukko päteviä ja kokeneita päihdehuollon yksilö- ja ryhmäpsykoterapeutteja. Kilpailutuksen rajaus on siten myös asiakkaiden edun vastainen eikä tue tulevien sote-keskusten integraatiota ja ammatillista yhteistyötä.

− Kilpailutuksen ehdoilla rajoitetaan myös sosiaalialan taustatutkinnon suorittaneiden psykoterapeuttien perusoikeuksia ammatinharjoittamiseen ja yrittämiseen, toteaa Talentian erityisasiantuntija Alpo Heikkinen.

Helsingin kaupungin kilpailutuksessa ei kohdella sosiaalialan tutkintopohjalta valmistuneita psykoterapeutteja yhdenvertaisesti. Kyse on ammatinharjoittamisen oikeudesta. Alpo Heikkinen on huolissaan ilmiön laajentumisesta, sillä kilpailutusrajaus on jo levinnyt HUS:sta Helsingin kaupunkiin ja Ouluun. Sote valinnanvapauden olosuhteissa kilpailutuksien ulkopuolelle suljetuksi tuleminen on sosiaalialan ammattihenkilöiden kannalta kohtuutonta ja väärin.

− Viranomaiset tuntuvat väistelevän kysymystä ja vetoavat siihen, että vain markkinatuomioistuimella on mahdollisuus tehdä linjauksia kilpailutusasiassa. Yksittäiselle psykoterapeutille oikeusprosessi saattaa tulla kalliiksi. Talentiassa selvitellään kilpailutusrajauksen viemistä markkinatuomioistuimeen.

Kristiina Koskiluoma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *