Pelaten tutuiksi

Oletko joskus tuskaillut, miten löytäisit hyvän keskusteluyhteyden asiakkaaseen ja saisit hänet puhumaan elämästään? Miten motivoisit asiakasta työskentelyyn tai tulemaan tapaamisiin?

Yhtenä solmuja aukovana välineenä voi kokeilla PRO SOS ‑hankkeessa kehitettyä sosiaalityön pelitarinatyöskentelyä. Työskentelyä varten on julkaistu opas, josta saa ohjeita ja vinkkejä pelitarinan käyttöön sekä kokemuksia pelitarinoiden hyödyntämisestä asiakastyössä. Opas ja oheismateriaali ovat vapaasti verkossa luettavissa.

Pelitarinatyöskentelyssä asiakas kertoo omaa elämäntarinaansa pelaamisen lomassa. Välineen kehittäjät kertovat, että pelitarina sopii niin kevyeen tutustumiskeskusteluun kuin syvempäänkin työskentelyyn. Pelitarina on voimavaralähtöinen lähestymistapa esimerkiksi paljon pelaavien asiakkaiden palvelutarpeiden tunnistamiseen ja kuntouttavaan sosiaalityöhön, mutta väline sopii monien muidenkin asiakasryhmien kanssa työskentelyyn.

Pelitarina muuttaa asiakkaan ja työntekijän välistä suhdetta ja kääntää roolit nurinpäin. Asiakas pääsee kertomaan itsestään ja kiinnostuksistaan vapautuneesti omin sanoin ja omassa rytmissä. Ammattilainen on kysyjä, oppija ja kuuntelija. Tämä rakentaa luottamusta ja tasa-arvoa asiakkaan ja työntekijän välille.

Pelitarinan aloittaminen on yksinkertaista. Tarvitaan vain kynä ja paperi. Esimerkiksi pelitarinan elämänjanatyöskentelyssä asiakas piirtää oman elämänjanansa lapsuudesta nykyhetkeen ja kirjoittaa janalle 1–3 tärkeintä peliä kuhunkin elämänvaiheeseen. Tämän jälkeen keskustellaan siitä, millaisia muistoja pelaamiseen liittyi, kenen kanssa pelattiin, mitä hyviä tai huonoja puolia pelaamiseen liittyi sekä mitä taitoja ja osaamista pelien kautta sai.

Pelaamisesta puhuessaan asiakas kertoo muusta elämästään: tunteista, ehkä yksinäisyyden, erilaisuuden ja turvattomuuden kokemuksista. Pelitarinaa kokeilleet työntekijät kertovat, että pelatessa päästään keskustelemaan yllättävän syvällisistä asioista. Pelitarinoiden laatiminen on tuonut esiin muistoja tilanteista, joissa on saanut apua ja selviytynyt. Toisaalta tarinat voivat olla myös portti traumakokemuksiin.

Pelitarinatyöskentely on kehitetty pääkaupunkiseudun PRO SOS ‑hankkeessa yhteistyössä Vamos ry:n ja Sosped-säätiön kanssa. Pelitarina on osa laajempaa Pelillistetään aikuissosiaalityötä ‑toimintamallia ja valtakunnallista PRO SOS – Uudenlaista aikuissosiaalityötä yhdessä rakentamassa ‑hanketta.

Helena Jaakkola

Pelitarina sosiaalityön välineenä, PRO SOS ‑hanke 2018. Lue lisää tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *