Osallisuutta Suomeen tulijoille

– Työ on kulttuurisensitiivistä kotouttamista ja osallisuuden tukea, jotta elämä Suomessa alkaa sujua, kertoo Rayan Mohamed. Kuva: Nina Röntynen

Sosionomi (AMK), perheohjaaja Rayan Mohamed työskentelee kulttuurien välissä. Hän tukee muualta tulleita perheitä ja yksin maahan tulleita nuoria asettumaan Suomeen.

Rayan Mohamed työskentelee Hyvinvointipalvelut Arjessa Oy:n maahanmuuttajapalveluiden tiimissä, perheiden ja jälkihuollon nuorten parissa. Tarvittaessa hän on arabiankielisenä työparina pääkaupunkiseudun työntekijöille.

Työ on kulttuurisensitiivistä kotouttamista ja osallisuuden tukea, jotta elämä Suomessa alkaa sujua. Isoimmat ongelmat kilpistyvät tiedon puutteeseen suomalaisesta yhteiskunnasta ja palvelujärjestelmästä.

– Vanhemmat eivät tiedä, milloin he toimivat väärin lasten kasvatuksessa, sanoo Rayan Mohamed.

Hän kertoo vanhemmista, jotka ovat vihaisia, koska lastensuojelu puuttuu heidän elämäänsä ja he pelkäävät lasten pois viemistä.

– Selitän heille, että Suomessa viranomaisten täytyy lain mukaan toimia näin. Kerron, että koulun lastensuojeluilmoituksen jälkeen lastensuojelun on selvitettävä, onko lapsella kaikki hyvin.

Olen huomannut, että maahanmuuttajat pelkäävät monenlaisia asioita, sanoo Mohamed.

– Sosiaalitoimistosta tai Kelasta tulleet kirjeet odottavat minua avaamattomina, jotta selitän niiden sisällön. Vanhemmat pelkäävät itse osallistua eikä nuoria haluta päästää kotoa harrastuksiin. Kaikki tämä estää integraatiota Suomeen.

Vasta kun on tietoa, voidaan rakentaa luottamusta

Työskentelyssä perheiden kanssa tarvitaan asiallista tietoa lastensuojelusta, mutta myös muista palveluista ja viranomaisten tehtävänjaosta sekä tiedonsaantioikeuksien rajoista, missä on paljon epäselvyyttä.

– Ohjaan jokaisen perheen opiskelemaan esimerkiksi lastensuojelua lastensuojeluinfo.fi-sivulle, jossa on 11 kielellä tietoa maahanmuuttajaperheille. Maahanmuuttajia palvelee myös mieli.fi-sivusto ja sen arabiankieliset materiaalit, kertoo Mohamed.

– Vasta kun perheillä on tietoa, voidaan rakentaa luottamuksellisuutta ja aloittaa tavoitteellinen työskentely.

Ilman tietoa mennään pahimmillaan ojasta allikkoon. Vanhemmat kasvattavat lastensuojelun pelossa lapsia ylivarovaisesti eikä heille aseteta järkeviä kasvatuksellisia rajoja.

– Voi käydä, että lapsesta kasvaa tyranni, johon vanhemmat ovat menettäneet otteensa. Vanhemmille on tärkeää kertoa, että lasten hölmöillessä heidän käytöksestään saa olla vihainen, mutta lapsia ei saa kasvattaa lyömällä. Meillä on tarjolla apua ongelmiin.

Perhetyön lisäksi Mohamed on yksin maahan tulleiden nuorten tukihenkilö. Työote on voimaannuttava ja kotouttava sekä nuoria osallistava, hyvin käytännönläheistä ja silti tavoitteellista.

– Olen onnistunut työssäni, kun aikaisemmin sosiaalisesti estynyt nuori innostuu vaikkapa liikkumaan. Säännöllinen liikunta lisää hyvinvointia ja tuo nuoreen elämäniloa, jonka ympäristökin huomaa. Tämä tuo hänelle itseluottamusta ja uskoa tulevaisuuteen.

Uudelleen alalle

Rayan Mohamed tuli Suomeen viisi vuotta sitten silloisen työnantajansa lähettämänä. Kotona Egyptissä äiti vastusti muuttoa, mutta Mohamedia kiinnosti Eurooppa. Hän saapui Suomeen keskelle kesän vihreyttä ja ihastui.

Mohamed opiskeli Kairon yliopistossa sosiaalityöntekijäksi kanditasoisena tutkintona. Egyptissä sosiaalipalveluiden järjestelmä on ohut ja palkat surkeat. Niinpä monet siirtyvät muihin paremmin palkattuihin tehtäviin. Niin Mohamedkin.

Suomessa hän kiinnostui uudelleen sosiaalialasta ja jätti aikaisemman työnsä. Hänen tutkintonsa laskettiin Metropoliassa tehtyjen lisäopintojen jälkeen sosionomi (AMK) ‑tasoiseksi. Muun työnsä ohella hän kouluttaa sosiaalialan ammattilaisia kulttuurien kohtaamiseen.

Helena Jaakkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *