Onko empatia uusi sisu?

Suomalaisuuden salaisuudeksi on sanottu sisua. Sen avulla on selvitty vaikeista luonnonoloista, taisteltu sodissa ja luotu hyvinvointia.

Elisa Aaltolan ja Sami Keton kirja herättää kysymään, olisiko uusien yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisu empatia. Enää ei riitä puskea hampaat irvessä läpi harmaan kiven. Tarvitaan yhteistyötä, ja se edellyttää ymmärrystä, luottamusta ja kunnioitusta toisia kohtaan. Empatia auttaa, että tunnistaa toisen näkökulman ja antaa sille arvon. On vaarallista asettaa oma itse kaiken mitaksi ja arvostaa vain itsensä kaltaista. Elisa Aaltola ja Sami Keto: Empatia – Myötäelämisen tiede. Into Kustannus 2017.Siinä on rasismin, seksismin ja nationalismin siemen.

Elisa Aaltolan ja Sami Keton evoluutiobiologista, psykologista ja filosofista tutkimusta hyödyntävä kirja ruotii empatian asemaa nykyihmisen maailmassa ja kysyy, tulisiko yhteiskuntaa rakentaa empatiamyönteisempään suuntaa.

Elisa Aaltola esittelee empatiaa filosofian ja psykologian näkökulmasta. Viisi empatian muotoa – projektio ja simultaatioempatia, kognitioempatia, affektiivinen empatia, ruumiillinen ja reflektioempatia liikkuvat suhteessa itsen ja toisen ihmisen välillä.

Projektioempatia yrittää asettua toisen asemaan, kurottaa itsestä kohti toista, kognitioempatia katsoo toista etäältä paremmin näköalan saamiseksi. Affaktioempatiassa kuljetaan taas toista kohti ja otetaan tämän tunteet omiksi, jolloin herää yleensä myös halu toimia toisen hyväksi. Ruumiillisessa empatiassa suhde on molemminpuolinen.

Empatialla on myös varjopuolensa. Kirja antaa keinoja välttää kaltaistensa suosimista, empatiauupumusta ja vajeita, empatian käyttöä manipulaatioon, muiden tulkitsemisen vaikeutta ja muita empatian säröjä.

Sami Keto pohtii osuudessaan talouden ja empatian suhdetta. Hän väittää, että uusliberalismin pahin virhe on sen ihmiskuva. Ihminen ei toimi moraalisesti, jos ainoa päämäärä on oman hyödyn maksimoiminen. Jos jokainen toimisi vain omaksi hyväkseen, olisi hintana sosiaalisen koheesion heikkeneminen, omanarvontunnon väheneminen, yhteenkuuluvuuden tunteen häviäminen ja ihmissuhteiden supistuminen hyödyn välineiksi.

Kirjassa nostetaan esiin myös ihmisen vastuu kaikkea olevaista kohtaan. Keto puhuu ekososiaalisesta sivistyksestä, jossa keskiöön asetetaan elämän merkityksestä puhuminen. Empatia antaa mahdollisuuden nähdä, miten meidän ja muiden elämät kietoutuvat yhteen. Vakuutuin. Empatia on suhteessa kaikkeen olevaiseen. Ilman sitä eksymme itsekeskeisyyteen. Ilman empatiaa ei pelasteta maailmaa.

Kristiina Koskiluoma

Elisa Aaltola ja Sami Keto: Empatia – Myötäelämisen tiede. Into Kustannus 2017.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *