Neuvottelut ja koronan aika

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Oli tiedossa, että neuvotteluista tulisi vaikeat. Tätä kirjoittaessa kunta-ala ja yksityinen sosiaalipalveluala ovat sopimuksettomassa tilanteessa. Samaan aikaan Suomessa on poikkeusolot ja sopimuksia joudutaan hakemaan ilman työtaisteluita.

Kiky-tunnit poistuvat julkiselta tai julkisrahoitteiselta sektorilta eri sopimuksista eri aikoina. Yliopistolta 1.8.2020, Kansallisgalleriasta 1.9.2020 ja valtiolta 1.10.2020. Ilmainen työ on loppunut, mutta työnantajat ovat saaneet vastineeksi mahdollisuuden teettää joitakin lisätunteja normaalilla palkalla tai teksteihin on tehty muutoksia. Palkankorotukset ovat noudattaneet ns. yleislinjaa. Kunta-alan ja yksityisen sosiaalipalvelualan sopimuksista tullaan tiedottamaan verkossa.

Talentia puolustaa koronakriisin keskellä ihmisoikeuksia.

Koronakriisissä maan hallitus on ottanut valmiuslakien nojalla käyttöön järeitä toimenpiteitä. Tässä tilanteessa sosiaalialan osaamisella on merkittävä asema. Talentian jäseniä tarvitaan kriisin hoitoon ja erityisesti jälkihoitoon.

Talentian tehtävänä on olla jäsentensä tukena ja auttaa heitä. Tämän lisäksi Talentian ja sen jäsenten yhteinen tehtävä on puolustaa koronakriisin keskellä ihmisoikeuksia, yhdenvertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta.

Valmiuslain käyttöönotto merkitsi muutosta sosiaalihuoltolain mukaiseen palvelutarpeen arviointiin. Muuten kaikki sosiaalihuollon velvoitteet ja lait ovat voimassa. Pieni osa sosiaalihuollon toiminnoista on ajettu alas. Tästä huolimatta Talentian jäsenille koronakriisi on merkinnyt epävarmuutta ja huolta asiakkaista. Lomautettavia jäseniä tulee olemaan erityisesti varhaiskasvatuksessa ja yksityisellä sosiaalipalvelualalla mutta myös kunnissa.

Talentia on lisännyt jäsenneuvontaa ja viestittänyt jäsenten ongelmista ministeriöihin, työnantajaliittoihin, aluehallintovirastoille, työttömyyskassaan, JUKOon, Akavaan.
Ongelmaksi on muodostunut asiakkaiden ja henkilöstön suojaaminen. Suojavarusteita ei pääsääntöisesti ole sosiaalipalveluiden käytössä.

Jäsenillä on huoli kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevista asiakkaista, sosiaalihuollon kasvaneesta työmäärästä ja tulevasta palvelutarpeen kasvusta. Lasten eriarvoisuus opetuksessa lisääntyy, päihdeongelmat ja väkivalta kodeissa kasvavat, taloudelliset vaikeudet lisäävät sosiaalisia ongelmia ja mielenterveyden häiriöt lisääntyvät. Nämä huolet eivät saa jäädä yksin sosiaalialan ammattilaisten harteille. Koko suomalaisen yhteiskunnan sosiaalista kantokykyä tulee vahvistaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *