”Me olemme yhdessä Talentia”

Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa Jenniä Twitterissä tai pyydä kaveriksi Facebookissa, niin tiedät enemmän! Kuva: Veikko Somerpuro

Talentiaa luotsaa nyt eteenpäin maan nuorin ay-pomo, joka luottaa yhteisön voimaan ja perää tasa-arvoa työelämään.

Talentia valitsi marraskuun lopulla uudeksi johtajaksi tamperelaisen Jenni Karsion. Hänestä tuli tiettävästi Suomen nuorin ay-pomo.

Karsio on 36-vuotias laillistettu sosiaalityöntekijä, yhteiskuntatieteiden maisteri ja kahden lapsen äiti Tampereelta.

Hän on myös pitkän linjan vaikuttaja Talentiassa.

– Kun menin nuorena opiskelijana yliopistolle, tuutorit olivat vastassa Talentian kassit heiluen. Luin saamiani esitteitä kämpällä ja soitin vielä äidille ja kerroin, että aion liittyä Talentiaan. Hänkin on sosiaalityöntekijä. Hän sanoi, että anna mennä vaan, siellä on paljon, mihin voit osallistua.

Karsio liittyi. Päätös on ohjannut hänen elämäänsä siitä lähtien. Hän meni mukaan TaSOn toimintaan. Se on Talentian valtakunnallinen sosiaalialan opiskelijoiden yhdistys.

Kerran TaSOn iltatilaisuudessa puhuttiin sosiaalialan äänestä yhteiskunnassa ja mietittiin, miten sitä saadaan esille ja miten voimme tehdä sen yhdessä, hän kertoo.

– Se oli minulle voimaantumisen kokemus. Ajattelin, että juuri tätä minä haluan tehdä.

Hän nousi valtakunnallisen opiskelijajärjestön hallitukseen, varapuheenjohtajaksi ja puheenjohtajaksi. Valmistumisen jälkeen hän liittyi Pirkanmaan Talentian alueyhdistykseen ja jatkoi sieltä Talentian liittovaltuustoon ja sen puheenjohtajaksi. Vuonna 2017 hänet valittiin järjestön hallitukseen ja työelämätoimikunnan puheenjohtajaksi.

Ay-toiminnasta tuli Jenni Karsiolle tärkein vapaa-ajan harrastus. Pianonsoitto ja kuorolaulu jäivät taka-alalle. Musiikki kulkee silti edelleen mukana koiralenkeillä kuulokkeista. Musiikki antaa tilaisuuden kokea tunteita ja ajatuksille tilaa kehkeytyä, hän sanoo.

– Syntyi ajatus, miten tärkeää on, että Talentiassa toimiminen antaa meille tuntemisen mahdollisuuksia. Emme ole vain asiantuntija- ja palvelukonsepti. Talentia on meidän yhteinen liike. Tarvitsemme yhteisön, joka antaa meille uusia näkökulmia. Näemme, mikä merkitys vaikuttamisella on paremman työelämän saavuttamiseksi.

Talentia on muutoksen pyrkivä liike

Puheenjohtajakampanjan aikana Karsio puhui Talentiasta yhteisönä ja liikkeenä. Sitä hän haluaa vahvistaa omalla kaudellaan. Yhteisö ja sen tuki antavat voimaa ja itseluottamusta. Jokainen talentialainen tohtii tuoda esiin omaa osaamista ja näkemystä, jota työ sosiaalialalla tuo.

Hän soisi, että talentialaisia toimii kaikilla poliittisen päätöksenteon, koulutuksen ja työelämän foorumeilla sanoittamassa sosiaalialan asiantuntemusta ja ratkaisuja.

– Ammattijärjestö on tärkeä arvotoimija yhteiskunnassa. Meidän pitää tuoda rohkeasti näkökulmiamme keskusteluun, jotka liittyvät yhteiskunnassa parhaillaan menossa oleviin muutoksiin.

Liiton pitää tukea jäsenten ja alueyhdistysten vaikuttamisosaamista, Karsio sanoo.

– Tarvitsemme talentialaisia luottamusmieheksi ja työsuojeluvaltuutetuiksi. Tarvitsemme myös uutta yhteistyötä emo-Talentian ja yhdistysten välillä.

– Talentia ei ole vain jokin instanssi, joka tekee asioita. Talentia olemme me.

Karsio pitää puheenjohtajakautensa tärkeänä tavoitteena valvoa jäsenten etuja sote-uudistuksessa. Talentialla on vaikuttamisen paikka myös sote-ammattilaisten työehtosopimuksen rakentamisessa.

– Tulevat ratkaisut koskevat liiton jäseniä monin tavoin. Niissä ratkaistaan, missä ja miten työtämme tehdään ja mikä on alan palkkaus.

Sote-työehtosopimusten synnyttämisessä on Talentialle vaikuttamisen paikka.

Myös varhaiskasvatuksessa työskentelevien jäsenten tilanne vaatii Talentialta työtä, uusi puheenjohtaja sanoo. Vaikka varhaiskasvatuksen sosionomien tehtävänkuvaa ei virallisesti vielä ole, monet kunnat luovat omia tehtävänkuvia ja maksavat sosionomeille vähemmän palkkaa kuin varhaiskasvatuksen opettajille.

– Talentian pitää saada tehtäväkuva vastaamaan varhaiskasvatuksen sosionomien asiantuntijuutta.

– Meiltä tarvitaan aktiivisia tekoja sen eteen, että työolot, asiakasmäärät ja palkkaus ovat kunnossa eri sektoreilla koko Suomessa. Ansaitsemme työn, jossa voimme hyvin ja jota arvostetaan.

Työmarkkinoiden epätasa-arvon poistamiseen tarvitaan yhteistyötä

Työnsarkaa on myös työmarkkinoiden epätasa-arvon poistamisessa, Karsio sanoo. Naisalat ovat edelleen palkkakuopassa. Se koskee myös korkeasti koulutettuja aloja. Vinoutuman korjaamiseen tarvitaan Talentiaa leveämpi harteita.

– Pyrkimys tasa-arvoiseen ja yhdenvertaiseen yhteiskuntaan on koko ay-liikkeen tehtävä.

Hän kutsuukin ay-liikettä yhteistyöhön.

– Edellisellä työehtosopimuskierroksella nähtiin järjestöjen keskinäistä nokkimista somessa. Ymmärrän, että siihen johti huoli omasta jäsenhankinnasta, kun ay-liike menettää jäsenistöä. Meidän pitää kuitenkin istua alas ja miettiä, mitä voimme tehdä asialle yhdessä. Talentia on pärjännyt jäsenhankinnassa hyvin. Sen jäsenmäärä on kasvanut, ja mukaan tulee myös nuoria. Tällä haavaa yli puolet jäsenistä on alle 40-vuotiaita.

– Ay-liike on arvoliike. Meidän pitää yhdessä pystyä perustelemaan nuorille, mihin meitä tarvitaan muuttuvassa työmaailmassa.

Samasta syystä hän aikanaan kiinnostui sosiaalialasta.

– Työn eettinen perusta ja arvot vakuuttivat minut. Työ sosiaalialalla rakentaa ja kehittää yhteiskuntaa. Se ajatus kantaa edelleen.

Sosiaaliala on täynnä uramahdollisuuksia

Uusi puheenjohtaja tulee Tampereelta, jossa Karsio työskenteli ensi- ja turvakotipalveluiden johtajana kuusi viime vuotta.

Uransa hän aloitti Valkeakoskella aluesairaalan ainoana sosiaalityöntekijänä ja potilasasiamiehenä. Sieltä hän siirtyi Tampereen yliopistolliseen sairaalaan sosiaalityöntekijäksi. Hän työskenteli siellä muun muassa päihdepsykiatrian poliklinikalla ja teki töitä päihteitä käyttävien vauvaperheiden kanssa.

Ansaitsemme työn, jossa voimme hyvin ja jota arvostetaan.

Sitten silmään osui ilmoitus, jossa haettiin vetäjää ensi- ja turvakotiin.

– Ajattelin, että siinä työssä yhdistyvät arvot ja osaaminen, jota olen saanut vauvaperheistä ja lähisuhdeväkivallasta. Halusin syventää osaamistani ja päästä kehittämään järjestöä, Karsio muistelee hyppyä järjestöpuolelle.

Järjestö on ketterä toimija, hän huomasi. Siellä voi viedä nopeasti asioita läpi. Karsion kaudella Tampereelle avautui toinen turvakoti, ensikodin palvelut uudistuivat ja johtamisrakenne muuttui.

Hän uskoo, että työkokemus johtamisesta antaa eväitä myös työhön Talentiassa.

Karsio kannustaa näkemään sosiaalialan laajat uramahdollisuudet. On tärkeää, että korkeissa johtotehtävissä on alan substanssiosaamista. Toisaalta ala tarjoaa paljon mahdollisuuksia syventää ja laajentaa osaamista myös sivusuunnassa.

– Alalla on auennut uusia mahdollisuuksia tehdä uraa. Esimerkiksi soteuudistuksen valmistelu vetää nyt sosiaalialan asiantuntijoita.

Karsio jatkaa asumista Tampereella ainakin toistaiseksi. Puoliso työskentelee siellä opettajana yliopistolla. Kulkeminen liittoon toimistoon Helsinkiin on tuttua luottamustehtävistä.

– Korona-aika on näyttänyt, että työtä voi tehdä etänäkin. Toisaalta puheenjohtaja edustaa koko jäsenistöä, joten kulkemisesta ympäri Suomen tulee tärkeä osa työtä, kun aika sen sallii.

Jaana Laitinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *