Lastenkirjat kuvastavat aikaa

Lapsi, jolle luetaan säännöllisesti, on tutkimusten mukaan oikeudenmukaisempi ja pärjää paremmin porukassa. Nappaa tästä lukuvinkkejä!

Lastenkirjallisuus heijastelee nykylasten maailma. Kirjojen avulla lapsia mietityttäviä, vaikeitakin yhteiskunnallisia asioita on helppo käsitellä. Esimerkiksi ympäristöasioita käsitteleviä kirjoja on julkaistu viime vuosina paljon. Kirjojen maailma on myös entistä monimuotoisempi. Yhä useammassa kirjassa seikkailee vähemmistöön kuuluva lapsi luontevasti ja entistä useampi lapsi löytää niistä samaistumisen paikkoja.

Ilahduttava uutuus on esimerkiksi entisen kansanedustajan, kirjailija Jani Toivolan ensimmäinen lastenkirja Poika ja hame (Otava 2021). Siinä äitinsä värikkääseen hameeseen ihastunut Roni voittaa omat pelkonsa ja uskaltaa lopulta rohkeasti olla oma itsensä välittämättä vallitsevista sukupuolinormeista. Omat ennakkoluulonsa voittavat myös Ronin äiti ja ystävä. Saara Obelen voimakas kuvitus ja Toivolan kaunis kerronta tekevät kirjasta ihastuttavan lukukokemuksen. Kirja sopii parhaiten esikouluikäisille.

Ympäristöteemaan tartutaan mielenkiintoisella tavalla Marja-Riitta Kolarin kirjassa Elma ja yökkäilevä Ylppö (Pieni Karhu 2020). Teatterista innostunut pieni Elma tapaa joukon metsäneläimiä, jotka ovat sairastuneet ihmisten roskaamisen vuoksi. Hän kutsuu mukaansa naapuruston muut lapset ja he järjestävät yhdessä isot siivoustalkoot. Mukavan tarinan avulla lapset oppivat kirjasta tuiki tärkeitä kierrättämisen taitoja ja ymmärtävät, miksi roskien heittäminen metsiin on vaarallista.

Ajankohtaiseen aiheeseen tarttuu myös viime vuonna Lastenkulttuurin valtionpalkinnolla palkitun Etana Editions ‑kustantamon julkaisema Oman maan mansikat. Kuvittaja Aino-Maija Metsolan esikoiskirja kertoo ennakkoluuloista, erilaisuuden kohtaamisesta ja pakolaisuudesta Irma-hiiren avulla. Irman rauhallista elämää järkyttää puutarhassa vierailevat mansikkavarkaat. Ennen kuin Irma kohtaa varkaat ja ymmärtää heidän taustaansa, yrittää hän kaikin keinoin estää varkaiden vierailut puutarhassaan. Metsolan huikea akvarellikuvitus luo käsinkosketeltavan tunnelman inhimillisen lämpöiseen tarinaan.

Marjo Nygårdin uutuuskirjassa Lumi ja Lunni. Pieni kirja ystävyydestä (Lasten Keskus 2020) saarella mumminsa kanssa asustava Lumi saa ystävän Lunni-linnusta. Yksinkertainen tarina yhdistettynä herkkään kuvitukseen tuo kauniilla tavalla esille miten tärkeää ystävyys meille kaikille on.

Kirjailija Veera Salmen ja palkitun kuvittaja-graafikko Elina Warstan neljäs yhteinen tarina Päiväkoti Heippakamun arjesta ilahduttaa. Hung ja pantteripako (Otava 2020) kertoo neljävuotiaan Hungin päivästä. Kun Hungin on vaikea hillitä tunteitaan, muuttuu hän villiksi pantteriksi, joka herättää aikuisissa ärtymystä. Salmi on taustaltaan sosionomi ja vuodet lastentarhanopettajana näkyvät todentuntuisessa ja realistisessa kerronnassa, johon jokaisen päiväkodin arjen tuntevan on helppo samaistua.

Hanna-Mari Järvinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *