Lapsiperheissäkin hyödytään aikuissosiaalityöstä

Riikka Kimpanpää kehittää tiimeineen lapsiperheiden aikuissosiaalityötä. Kuva: Laura Vesa

Riikka Kimpanpään johtamalla tiimillä on syytä juhlaan. Hän työtovereineen tekee työtä Tampereen kaupungin lapsiperheiden aikuissosiaalityössä, joka on yksi tämän vuoden kaupungin Kehittäjäpalkinnon saajista.

Tässä muodossaan lapsiperheiden aikuissosiaalityö on uusi palvelu. Kaupungin huomionosoitus on tuntunut kaikista hyvältä, sillä epäilyjäkin työmuodon tarpeellisuudesta on ollut.

‒ Pormestari Lauri Lyly kiitti sitä, että kehittämistyö on tehty ruohonjuuritasolla työpaikallamme ja palvelu on suunnattu lapsiperheiden aikuisille. Huomiotta ei liioin jäänyt se, että työllämme voidaan ehkäistä lastensuojelun tarvetta, sanoo Riikka Kimpanpää.

Riikka on tyytyväinen tiimiinsä, jossa on sosiaalityön, sosiaaliohjauksen ja palveluohjauksen ammattilaisia.

‒ Kun teimme rekrytointeja, saimme tänne sopivan yhdistelmän monenlaista osaamista maahanmuutto- ja lastensuojelutyöstä sekä toimeentulotukityöstä.

Palvelu lasten vanhemmille

Lapsiperheiden aikuissosiaalityötä tehdään sosiaalihuoltolain perusteella. Palvelutarpeen arvio ja asiakassuunnitelma tehdään aina aikuiselle, ja aikuinen saa tarvittaessa omatyöntekijän.

‒ Työn tavoitteet asetetaan yhdessä asiakkaan kanssa, ja suunnitelmat kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin. Asiakkaan kanssa myös sovitaan palvelun kestosta, kertoo Riikka Kimpanpää.

Palvelu on tarkoitettu tilanteisiin, joissa perheen aikuinen hyötyy elämäntilanteessaan aikuissosiaalityöstä ja sosiaaliohjauksesta. Myös monilla lastensuojelun asiakasperheiden aikuisilla olisi erillisen aikuissosiaalityön tarvetta. Tampereella on pitkälle kehittynyt aikuissosiaalityön palvelu, jonka työkaluja tässä palvelussa myös hyödynnetään.

Asiakkaat ohjautuvat Riikan tiimille sosiaalipalvelujen neuvonnan, sosiaalipäivystyksen, lapsiperheiden sosiaalipalvelujen ja muiden yhteistyötahojen kautta. Kysyntää on tällä hetkellä enemmän kuin siihen pystytään vastaamaan.

‒ Meille ohjautuvat myös ennakolliset lastensuojeluilmoitukset. Asiakkaina voi olla lisäksi huostaanotettujen lasten vanhempia, kertoo Kimpanpää.

Tyypillinen asiakas voi olla vaikkapa yksinhuoltajaäiti, jolla on monta lasta. Pikkulapsiperheen arjen pyörityksessä omat tarpeet ovat jääneet taka-alalle. Elämä uuvuttaa, elämänhallinta ja oma mielenterveyskin on koetuksella.

‒ Meillä on myös maahanmuuttajavanhempia, jotka saattavat tarvita tukea jo siinä, että selviytyvät suomalaisessa yhteiskunnassa, asumisessa ja viranomaisjärjestelmässä.

Helena Jaakkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *