Kybersodan konsultiksi työn ohessa

Kari Matela on Talentian alueasiamies, joka harrastaa salibandya ja lukee vanhoja uutisia. Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Kybersota on ymmärtääkseni sitä, että tuotetaan ja levitetään puutteellisesti paikkansa pitävää tietoa tai kokonaan perättömiä väittämiä siinä toivossa, että joku uskoisi edes osan ja välittäisi vinosanomaa eteenpäin. Ilmeisesti onnistuneesti, koska nyt peräänkuulutetaan tietotaitoa sumutushyökkäysten torjumiseksi.

Ihan ilmaiseksi vinkiksi, että tuskin missään muualla on päästy harjoittelemaan kybersodankäyntiä niin luonnonmukaisissa olosuhteissa kuin sosiaalialalla. Julkista keskustelua ei ole juuri muuten käytykään kuin osatotuuksien ja perättömyyksien voimalla.

Jo aikaan ennen nettiä ja twiittejä kävimme vastahyökkäykseen muun muassa tilanteessa, jossa paikallislehti julkaisi lukijoiden valituslaatikosta löytyneen paljastuksen. Sen mukaan kaikki sosiaalitoimiston työntekijät olivat juoppoja.

Kiistimme väitteen jyrkästi ja vakuutimme, että KAIKKI sosiaalitoimiston työntekijät eivät suinkaan olleet juoppoja.

Vaikka rajoittuisin omaan syntilistaani, olen julkisuudessa nimellä tai nimimerkillä esitettyjen väitteiden mukaan myrkyttänyt erään asuinalueen kaivoja, nostanut yksityiseltä lastensuojelulaitokselta provisioita sinne sijoittamistani lapsista, väärentänyt asiakirjoja sekä syrjinyt että suosinut ulkomaalaistaustaisia asiakkaita ja ylläpitänyt pedofiilirinkiä. Pedofiliaväite meni täydestä yhteen toimittajaankin, joka skuupin toivossa soitti ja kysyi, onko mainittu syyte tutkinnassa. Vastasin, että jos asiassa olisi vähänkään pohjaa, mahtaisinkohan olla tavoitettavissa työpuhelimestani.

Toisin kuin useimmilla toimialoilla, sosiaalitoimessa työntekijät eivät voi vastineissaan käyttää tunnistetietoja, vaan kahjoimpiinkin väittämiin pitää yrittää vastata yleisen tason argumenteilla. Ei voida kertoa, miten asianlaita on, mutta voidaan valottaa jonkin verran sitä, millainen se ei ole.

Kybersodassa menestyminen ei kuitenkaan perustu tapauskohtaiseen osaamiseen, vaan siihen, miten hyvin tai huonosti alan viestintä on kyennyt valottamaan alalla noudatettavia sääntöjä, menettelytapoja ja toimintaperiaatteita. Jos yleistason tietämys on olematonta, tapauskohtaisella perustelulla ei päästä kovin pitkälle.

Ammattitaitoinen trolli lataa väitteisiinsä niin monta yksityiskohtaa, että pelkästään niiden kumoamiseen menisi suurehkon päivälehden koko sivumäärä. Yhdellä lauseella voidaan väittää auringon kiertävän maapalloa, mutta väitteen asialliseen kumoamiseen tarvitaan useampi.

Alalla kuin alalla riittää siis pitkälle se, että oleellisimmat asiat ovat laajasti tiedossa.

Kuten muuan reserviin siirtynyt kenraali tunnusti, hän kykeni tunnistamaan vain kaksi sotilasmusiikin sävelmää. Toinen oli Porilaisten marssi, ja toinen ei ollut. Porilaisten marssin tunnisti siitä, että sen soidessa kuulijakunta nousi seisomaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *