”Meillä oli tänään sairaana viisi työntekijää ja vain kahdelle heistä sijaiset. Varajohtaja yritti aamulla saada sijaisia siinä onnistumatta ja totesi, että koittakaa pärjätä. Lähtiessäni töistä puoli neljän jälkeen jouduin jättämään yhden työtoverini vastuulle 20 lasta, joista osa oli alle kolmevuotiaita.”
Päiväkotien henkilökunta on ollut pari päivää ylityö- ja vuorovaihtokiellossa kunta-alan sopimusneuvottelujen vauhdittamiseksi. Neuvotteluita hiertää kiista lomarahojen kompensaatiosta.
Kuluneet kaksi päivää on näyttänyt sen, miten tiukoille päiväkotien henkilöstö on vedetty, kerrotaan ammattijärjestö Talentiasta. Jos sijaisia ei sairaustapauksissa saada, arki sujuu vain, kun työntekijät joustavat: tekevät ylityötä ja vaihtavat lennossa vuoroja, työskentelevät yhdistetyissä ylisuurissa ryhmissä. Ilman työntekijöiden joustoa päiväkodit ajautuvat kaaokseen.
− Olemme tienneet päiväkotien kuormittuneesta tilanteesta, mutta työntekijöiden ahdinko yllätti silti, kertoo Talentian ammattiasioiden päällikkö Marjo Varsa.
Kunta-alalla työsuhteisten työntekijöiden ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi tiistaina 6. helmikuuta. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla kielto alkaa torstaina 8.2.2018 kello 7.00.
Neuvontalinjat kuumina, painostusta ilmassa
Ammattijärjestö Talentian neuvontalinjoille on tullut paljon yhteydenottoja päiväkotien lastentarhanopettajilta. Ylityö- ja vuorovaihtokiellon voimaantulon jälkeen on ollut tilanteita, joissa työnantaja painostaa järjestäytyneitä lastentarhanopettajia jäämään ylitöihin, joustamaan jo sovituista työajoista ja vaihtamaan työvuoroja.
− Lähtökohta on, että työntekijöiden on saatava tietää työvuoronsa viimeistään viikkoa ennen, sanoo Marjo Varsa.
Työtaistelutoimena ylityö- ja vuoronvaihtokielto tarkoittaa, etteivät työntekijät ylitä säännöllistä työaikaansa ja tekevät vain vahvistetun työvuoroluettelon mukaisen säännöllisen työajan.
Painostustilanteissa työnantaja on vedonnut muun muassa vaikeaan työtilanteeseen ja omaan työnjohto-oikeuteen. Ammattijärjestö Talentiasta kuitenkin muistutetaan, että työnjohto-oikeus ei riitä oikeuttamaan työvuoroluettelon yksipuolista muuttamista eikä yksipuolisesti pidentää työvuoroa sen jo alettua.
− Esimerkiksi yksittäisen työntekijän sairastuminen tai lasten määrän vaihtelu päiväkodissa ei ole peruste muuttaa vahvistettua työvuorolistaa. Työnantajan tehtävä on hankkia sijaiset. Vastuuta ei voi sysätä työntekijän harteille, Varsa painottaa.
Perusteltu syy on mittaluokaltaan merkittävä, ennakoimaton tapahtuma. Esimerkkinä käy tilanne, jossa puolet henkilökunnasta sairastuisi äkillisesti noro-virukseen.
Helena Jaakkola
Ei tämä ole mikään ylityökiellon esiin nostama asia. Näin on tehty jo useana vuonna,aina joustetaan. Asiaa on kyllä tuotu esille,mutta vasta nyt se herätti kiinnostuksen,kiitos ylityökiellon.…
Kyllähän tämä tuo huonon tilanteen niin päiväkodeissa kuin terveydenhoidossakin ns. suuren yleisön tietoon.
Tsempit teille. Toivottavasti päättäjät ymmärtävät mikä on tärkeää mikä ei.
Tälläinen ei kävisi mitenkään miesvaltaisella alalla. Päiväkodissa /hoitoalalla vaihdetaan vuoroa esim sen takia kun ei ole lapsia 06 – 14 vuoroon aamulla tarpeeksi. Ei kukaan raksajätkä vaihtaisi työvuoroa 7 – 16, 10 – 18 vuoroksi siitä syystä että tavaraa ei tule rakennukselle. Tää on ihan käsittämätöntä että tähän on tultu ja tämän annetaan tapahtua. Tää on niin ollut tiedossa vuosia eikä mitään asialle tapahdu vaikka tämä nyt tulee esiin. Yksityisellä sosiaalipuolella joustamaan on vielä räikeämpää koska TES on niin “väljä” ja antaa työnantajalle sellaiset oikeudet että työntekijät ovat heitto pusseja.
Kaikella kunniotuksella,jos ei työmaalla ole materiaalia niin ei ole töitä. En myöskään ole sukipuoleni vuoksi vastuussa vastoinkäymisistämme alalla. Ikävä että koet miehet ongelmaksi.
Ei tuossa kukaan mielestäni sanonut että miehet ovat ongelma, verrattiin vain naisvaltaisen alan tilannetta miesvaltaiseen. Loukkaantumisen sijasta voisivat miehet yhtyä näkemykseen että tällainen kohtelu ei ole ok
Olen samaa mieltä
Nyt ymmärsit todellakin väärin. Ei miehet ole mikään uhka tai ongelma. Vertauskuvallisesti: Ei mun raksamieheni suostuisi alallaan tälläiseen pomputukseen mitä sosiaalialalla esim päiväkodeissa ja hoitolaitoksissa on näissä työvuorojärjestelmässä. Jos työvuoro on sovittu 7 – 16 on se niin eikä sitä muutella. Rakennus vaan myöhästyy jos tavaraa ei ole. Sosiaalialla kun hoidettavia ei voida jättää hoitamatta, työnantajan on helppo vedota asioihin niin etä työnekijät joutuvat venymään ja tekemään ylitöitä sekä vaihtamaan vuoroa.
Moikka! Tälle asialle pitää ehdottomasti saada lisää näkyvyyttä. Tänään myös mietin, että vielä jos lisättäisiin tähän työtaisteluun kielto siirtyä ryhmästä toiseen päivän aikana, niin varhaiskasvatus olisi todella pulassa. Ainakin Helsingissä työntekijöitä siirrellään jatkuvasti ryhmien välillä. Samaan aikaan meillä on oikeasti hieno uusi varhaiskasvatussuunnitelma. Sen toteutuminen on kuitenkin juuri sen varassa, kuinka alalla joustetaan ja työtä tehdään kutsumuksella.
Olet Inkeri erittäin oikeassa. Tämä pitäisi ehdottomasti vielä lisätä työtaisteluun. Ryhmästä toiseen ja usein myös talosta toiseen heitteleminen pitäisi saada aisoihin ja jokaiseen ryhmään yksinkertaisesti tarpeeksi kasvattajia jokaiseen vuoroon.
Millähän tämän ryhmästä/talosta toiseen heittelyn saisi loppumaan kun sitä vain tapahtuu jatkuvasti entistä enemmän. Hyvin kuormittavaa ja stressaavaa saada olla omassa ryhmässä päivän aikana ehkä 15min ja loput työajasta kierrät ympäri taloa ja siirryt iltapäiväksi täysin vieraaseen päiväkotiin “koska resurssit ovat koko Helsingin käytössä.” Kyllä on laadukasta varhaiskasvatusta. Palaveria ja keskustelua sekä kirjaamista, kunhan vain liukuhihna ei pysähdy.
Ajattelitko että kun naapuriryhmässä tosiaan joku jää yksin niiden 15 – 20:n lapsen kanssa, että viereisessä ryhmässä, jossa on vaikka 3 työntekijää, vain pitäisi katsella ja todeta: Voivoi, kylläpä siellä on rankkaa!
No meidän kaupungissa tehdään vielä sitä, että siirrytään kesken päivän päiväkodista toiseen jos työntekijäpula suurempi toisessa päiväkodissa. Niin että repikäähän siitä.…
Meiiä myös talosta toiseen
Tällä hetkellä esimerkiksi Helsingissä on erittäin tavallista, että Seuresta ei ole saatavilla sijaisia. Tavallista on myös se, että loppuvuodesta painostetaan pärjäämään ilman sijaista, kun sijaismäärärahat ovat lopussa.
Niin perusmeininkiä. Lasten laskennallinen määrä ylittyy aivan jatkuvasti, etenkin iltapäivästä, jolloin iltavuoro jää usein yksin tosi monen lapsen kanssa. Tämä kuitataan esimiesten taholta sillä, että laskennallinen määrä saa tilapäisesti ylittyä. Käytännössä se ylittyy kuitenkin melkein joka päivä.
Komppaan “uupunutta”,keikkoja on tarjolla huomattavasti enemmän mitä niitä pystytään täyttämään.Enkä ihmettele jos sijaiskeikka ei hirveesti houkuta.Kun kerrankin saavat sijaisen,on asenne että otetaan tuotantomme kaikki hyöty irti esim.joutuu jäämään yksin lasten kanssa,todella pitkiä aikoja ulkona oli sää mikä vaan.Tauon pitämisestä ei puhuta mitään.Kukapa sinne haluaa lähteä jos jotain muuta työtä tarjolla?
Terveyskeskuksesta ei saa aikoja ja 20 lasta yhdellä ihmisellä, ei vaikuta edelleenkään talouskasvulta.
Lapset ovat tietysti tärkeimpiä, viestini ei heitä koske, mutta henkilökunnan venymiseen..myös siivouspuoli joja on fyysisesti raskasta, ei heillellään sijaisia hankita voi olla puolet pois porukasta ja työt on silti pakko tehdä. Sen mitä läheltä kumpaakin ammattikuntaa seurannut voin sanoa että lastenhoitaja sijaiset on helpommin saatu kuin siivojille/laitoshuoltaja/yhdistelmä työntekijä. Näistä ei juuri puhuta vaikka ovat alemalla tasolla ja yhtä tai enemmän väsyneitä.
Heh puhelimella kirjoitin niin oli tarkoitus tasa arvo 😂
Ja arvatkaas kuka laitoshoitajien töitä tekee päiväkodissa kun heille ei järjestetä sijsista.. tottaksi muu henkilökunta..
Ei ihme että päiväkodit eivät houkuttele työntekijöitä,lisäksi lasten vanhemmat ovat hurjan vaativia työntekijöitä kohtaan.
Ihan kuin tämä olisi joku uusi ja ihmeellinen juttu. Tätä tehdään ihan koko ajan, siksi että sijaisia ei saa ottaa tai siksi, ettei sijaisia yksinkertaisesti ole saatavilla,eikä otettavissa.
Kuka täyspäinen lh tai lto on enää käytettävissä sijaiseksi. Opintonsa päättävät sijoittuvat suurimmaksi osaksi muuhun työhön ja vain siksi, ETTÄ PALKKA ON NIIN NAURETTAVA, ETTEI yksinkertaisesti kannata jäädä, eikä voi jäädä. Miehiä tarvittaisiin kipeästi varhaiskasvatuksen pariin, mutta aika harvoin törmää ryhmässä mies opettajaan tai mies lähihoitajaan.
Tosiasia on se, ettei meitä työntekijöitä arvosteta tippaakaan, ajetaan kokoajan ahtaammalle ja millä palkalla.
Heitetään nyt ensin Tonni lisää palkkaa niin sosiaali, varhaiskasvatus kuin sairasnhoidonkin puolella, niin tuskinpa olisi enää työntekijöistä pulaa ja ehkä se hymykin irtoaisi helpommin…
Ajattelutapa :ne on naisia,kyllä ne tekee.. se on ja pysyy, jos me emme itse ala vaatia meille kuuluvaa palkkaa ja etuuksia.
Opiskelen lähihoitajaksi mutta tämä ns. “työtaistelu” löi viimeisen naulan siihen arkkuun kun jopa liitot paskoo työntekijöiden aamumuroihin. Pysyn rakennuksella töissä ja teen sijaisuuksia kun rakennuksella lomautukset pyörii jos silloinkaan. Tehy ja super kannattaisi hiukan pohtia miten saatte pidettyä ihmiset teidän liitossa mukana koska minä en löydä yhtään järkevää syytä liittyä teihin.