Kunta-alan sopu saatiin vääntämällä

Kunta-alan sopimus on voimassa 1.2.2018−31.3.2020. Kuva: iStock.com/alashi

Kunta-alan neuvottelutulos syntyi 9.2. kivuliaiden vääntöjen ja työtaistelun jälkeen. Myös Talentian jäsenet menivät ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon neuvottelujen loppusuoralla. Sopimus on voimassa 1.2.2018−31.3.2020.

Palkkojen nousu sopimuskaudella vastaa muiden alojen korotusten tasoa. Ensimmäinen palkankorotus maksetaan 1.5.2018 yleiskorotuksena kaikille, ja se on 1,25 prosenttia. Seuraavaksi tulee 1.1.2019 paikallinen 1,2 prosentin järjestelyerä ja 1.4.2019 vielä 1 prosentin yleiskorotus.

Näiden lisäksi maksetaan tuloksellisuuteen perustuva kertaerä tammikuun 2019 palkan yhteydessä. Erän suuruus on 9,2 prosenttia marraskuun varsinaisesta palkasta, keskimäärin 260 euroa.

Kertaerän saa, jos työ- tai virkasuhde on kestänyt yhtäjaksoisesti 3.9.2018–18.11.2018 ja tuolle aikavälille ajoittuu vähintään yksi palkallinen päivä. Myös palkallinen vuosilomapäivä, palkallinen sairaslomapäivä tai palkallinen äitiys- tai isyysvapaapäivä lasketaan korvaukseen oikeuttavaksi.

Lomarahojen vaihto vapaaksi on jatkossa sallittua, jos siitä sovitaan paikallisesti.

Paikallisen järjestelyerän jakamisesta neuvottelevat pääluottamusmiehet työnantajan kanssa. Erällä on tarkoitus korjata palkkausepäkohtia esimerkiksi niille ammattiryhmille, joiden palkkaus on jäänyt selvästi jälkeen.

Lisäksi kunta-alalla aloitetaan palkkaohjelma, jossa selvitetään kunta-alan palkkojen jälkeenjääneisyyttä muihin sektoreihin verrattuna. Tavoitteena on, että eroa saataisiin kavennettua.

Lomarahojen vaihto vapaaksi on jatkossa sallittua, jos työntekijä siihen suostuu ja paikallisesti näin sovitaan. Vapaa myös kerryttää vuosilomaa.

Työajat ja muut muutokset

Uuden sopimuksen myötä kaikkien kunta-alan 37,5 h työaikaa tekevien työaika pitenee 9 minuuttia päivässä. Talentian jäsenistä tähän ryhmään kuuluvat muun muassa kuntasektorin sosiaalityöntekijät, sosiaaliterapeutit ja koulukuraattorit. Talentia teki kaikkensa, jotta työaikaa ei olisi pidennetty, mutta se osoittautui mahdottomaksi.

Työajan pidennystä kompensoidaan 2,4 prosentin palkankorotuksella. Lisäksi työaikamääräyksiin tulee parannuksia. Liukumien saldorajojen ei tarvitse olla täynnä, ennen kuin korvattavaa ylityötä syntyy. Vuorokautista ylityötä voi syntyä myös työajan liukumarajojen sisällä. Liukumia käytetään ensisijaisesti työntekijästä lähtevistä syistä, kuten esimerkiksi työn ja perheen yhteensovittaminen.

Vuorokautisen ylityön korvaus on parempi kuin viikoittaisen ylityön.

Aiemmassa 37,5 h työaikamuodossa ei ollut vuorokautista ylityötä. Nyt yleistyöaikamuodon vuorokautista ylityötä koskevia määräyksiä sovelletaan myös 38 h 15 minuutin viikkotyöaikaa tekeviin. On myös hyvä huomata se, että vuorokautisen ylityön korvaus syntyy kahdeksan tunnin työpäivän jälkeen. Vuorokautisen ylityön korvaus on myös parempi kuin viikoittaisen ylityön.

Keskeytyneen jakson määräykset koskevat nyt kaikkia työaikamuotoja. Tämä koskee tilannetta, jossa työviikolle tai tasoittumisjaksolle sijoittuu hyväksyttävä poissaolopäivä esimerkiksi vuosiloma- tai sairaslomapäivä. Aiemmin muussa kuin jaksotyöaikamuodossa poissaolopäivä ei alentanut lisä- tai ylityörajaa. Tämä tarkoitti sitä, että työntekijä ei saanut korvausta esimerkiksi ylimääräisestä työvuorosta poissaoloviikolla ennen kuin poissaolon vuoksi tekemättä jäänyt työaika oli korvattu. Uuden sopimuksen myötä tämä niin sanottu ”täyttöongelma” poistuu. Sosiaalialalla tämä on ollut ongelma ainakin sosiaalipäivystyksessä.

Uusiin sopimuksiin sovittiin lisäksi, että työnantajan määräämä koulutus on työaikaa. Aiemmin koulutuksen lukeminen työajaksi on vaatinut useiden kriteerien täyttymistä.

Varhaiskasvatuksessa suunnitteluun saa 1.5.2018 alkaen käyttää 13 prosenttia työaikaa aiemman 8 prosentin sijaan.

Sairastaminen ja perhevapaat

Jatkossa sairaan lapsen hoito on mahdollista aina lapsen 12 ikävuoteen asti. Alle 12-vuotiasta sairasta lasta voi hoitaa 4 päivää ja 3 päivää niistä on palkallista. Aiemmin sairasta lasta on saanut jäädä hoitamaan, jos lapsi on ollut alle 10-vuotias.

Talentia saa oman neuvottelijan perustettavaan sote-työryhmään.

Jos työntekijä sairastaa, sairausajan palkkaa ei peritä tietyissä tilanteissa enää takaisin, kun henkilö on saanut työkyvyttömyyseläkkeen tai kuntoutusrahan takautuvasti. Tähän asti työntekijä on voinut joutua maksamaan osan sairasajan palkkaansa takaisin niissä tilanteissa, joissa työkyvyttömyys on johtanut lopulta siihen, että hän on saanut kuntoutusrahaa tai eläkettä.

Lisäksi sovittiin muutoksia perhevapaisiin. Palkallinen isyysvapaa piteni 6 päivästä 12 päivään. Yhtäjaksoisesti pidettynä tämä on kaksi viikkoa.

Hyvät neuvotteluasemat

Talentia saa oman neuvottelijan perustettavaan sote-työryhmään, jossa neuvotellaan vuonna 2020 maakuntiin siirtyvän sote-henkilöstön palkoista ja työajoista. Tällä työryhmän jäsenyydellä on tärkeä rooli sosiaalialan korkeakoulutettujen edunvalvonnassa.

Talentian tavoite neuvotteluissa on oma sos-palkkaliite, jossa sosionomit, sosiaaliohjaajat, geronomit ja kuntoutuksenohjaajat saadaan omaan hinnoittelukohtaan nykyistä paremmalla palkkatasolla. Myös sosiaalityöntekijöiden palkkoihin haetaan reilua korotusta.

Kaisa Yliruokanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *