Kavahda johtajasopimusta!

Johtajasopimuksia tarjotaan yhä useammin työntekijöille, joille kuuluisi työehtosopimuksen ja työaikalain suoja. Työntekijälle sopimus voi tarkoittaa riskiä, että työsuhteen ehdot heikentyvät: korvaamatta jäävää ilta‑, viikonloppu- ja ylityötä, lyhyempää vuosilomaa ja sairasajan palkkaa sekä pitkiä työpäiviä.

Työnantajat haluavat sopia työsuhteen ehdoista työehtosopimuksesta poiketen entistä laajemman työntekijäryhmän kanssa. Johtajasopimuksien ydinkysymys on, onko työntekijä niin itsenäisessä ja johtavassa asemassa, että häneen ei tarvitse soveltaa työehtosopimusta ja työaikalakia.

Toimitusjohtajan tai henkilöstöpäällikön kanssa voidaan laatia johtajasopimus, mutta yksikönjohtajien ja tiimiesimiehien tilanne on toinen. He tekevät useimmiten työehtosopimuksen soveltamisalaan kuuluvaa työtä, jolloin työsuhteiden ehdot tulisi määräytyä työehtosopimuksen ja työlainsäädännön perusteella.

Yksikönjohtajille ja tiimiesimiehille johtajasopimus voi tarkoittaa työn halpuuttamista ja työehtosopimuksen ja työlainsäädännön suojan osittaista puuttumista.

Mikä johtajasopimuksissa on erilaista?

Olennaisin ero johtajasopimuksen ja työsopimuksen välillä on, kuinka työntekijään sovelletaan työehtosopimusta ja työaikalakia. Kun laaditaan työsopimus, sovellettavaksi tulevat työehtosopimus, työaikalaki ja muu pakottava työlainsäädäntö. Johtajasopimuksissa näin ei ole.

Jos kyseessä on toimitusjohtajan sopimus, tulee lainsäädännöstä noudatettavaksi vain vuosilomalaki. Jos kyseessä on muu johtajasopimus, noudatetaan sopimuksen lisäksi työsopimuslakia ja vuosilomalakia.

Ilman sopimista johtajasopimus ei sisällä esimerkiksi lomarahaa tai vuosilomalain ylittävää vuosilomaoikeutta. Sairausajan palkka on vain työsopimuslain mukainen sairastumispäivä ja yhdeksän seuraavaa päivää. Verrattuna esimerkiksi yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimukseen sairausajan palkka täydellä palkalla on maksimissaan 56 päivää.

Johtajasopimus voi tarkoittaa työn halpuuttamista sekä työehtosopimuksen ja työlainsäädännön suojan osittaista puuttumista.

Johtajasopimuksessa sovitun sopimuspalkan lisäksi ei makseta työaikaan sidottuja lisiä tai ylityökorvausta, eivätkä tes-korotukset koske johtajasopimuksen tehnyttä. Lisäksi palkalliset vanhempainvapaat ovat vain työehtosopimuksessa sovittuja.

Milloin johtajasopimusta voidaan käyttää?

Tyypillisesti johtajasopimuksia on käytetty itsenäistä työtä tekevien työsuhteissa, joissa työntekijällä on huomattavaa budjettivaltaa sekä oikeus rekrytoida ja päättää työsuhteita. Johtajasopimukseen on myös kuulunut huomattavasti alaisia korkeampi palkka.

Johtajasopimus liitetään työaikalain soveltamisalan rajaukseen. Työaikalakia ei sovelleta työhön, jota siihen kuuluvien tehtävien ja muutoin työntekijän aseman perusteella on pidettävä yrityksen, yhteisön tai säätiön tai sen itsenäisen osan johtamisena tai tällaiseen johtamistehtävään välittömästi rinnastettavana itsenäisenä tehtävänä. Tällaista työtä tekevän työsuhteen ehdoista voidaan siis sopia johtajasopimuksella.

Työnantajan velvollisuudesta noudattaa työehtosopimusta säädetään työehtosopimuslaissa. Jos työsopimus on ristiriidassa siinä noudatettavan työehtosopimuksen kanssa, on työsopimus näiltä osiltaan mitätön ja niiden sijasta noudatetaan työehtosopimuksen vastaavia määräyksiä. Jos työehtosopimus sitoo työnantajaa ja työntekijä tekee sen soveltamisalaan kuuluvaa työtä, ei työsuhteen ehdoista voida sopia työehtosopimuksesta poiketen johtajasopimuksella.

Ole aina tarkkana

Ammattijärjestö Talentian kanta on, että jäsenten tulee suhtautua tarjottaviin johtajasopimuksiin aina kriittisesti. Ennen sopimuksen allekirjoittamista se kannattaa luetuttaa Talentiassa. Valppautta tarvitaan etenkin nyt, sillä työtuomioistuimen ratkaisu 2018-104 vaikuttaisi laajentavan entisestään johtajasopimusten käyttöalaa.

Tässä tuomiossa työntekijään ei tarvinnut soveltaa työehtosopimusta, vaikka hänellä oli budjettivaltaa vain 1000–2000 euron osalta. Työntekijä ei voinut tehdä työvuoroluetteloa, rekrytoida vakituisia työntekijöitä, määrätä palkasta tai päättää työsuhdetta ilman esimiehen hyväksyntää.

Työtuomioistuin katsoi, että työntekijän pääasiallisiin tehtäviin kuului edustaa työnantajaa työehtosopimuksen piirissä olevien työntekijöiden työsuhteen ehtoja määritettäessä. Työtuomioistuin perusteli tätä sillä, että työntekijän työajasta yli 50 prosenttia kului henkilöstöhallintoon. Lisäksi työtuomioistuin katsoi, että palkalla voi olla merkitystä arvioitaessa sitä, onko henkilö esimiesasemassa.

Johtajasopimuksiin on syytä suhtautua aina kriittisesti.

Vaikka työtuomioistuimen ratkaisu voisi mahdollistaa johtajasopimuksien aikaisempaa laajemman käytön, ratkaisun kriteeristöä ei voi automaattisesti soveltaa uusiin tapauksiin ja yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen ulkopuolelle. Se voidaanko työsuhteen ehdoista sopia johtajasopimuksella, on aina arvioitava tapauskohtaisesti työntekijän tosiasiallisia tehtäviä tarkastelemalla ja käytettävä kokonaisharkintaa.

Työsopimus on usein fiksuin valinta

Tehokkain keino ennakoida johtajasopimuksesta seuraavia etujen menetyksiä ja ristiriitoja on tehdä työsopimus. Työntekijän kanssa voidaan aina sopia työehtosopimuksen ja työlainsäädännön noudattamisesta.

Eteen voi tulla tilanteita, joissa työnantaja asettaa työsuhteen syntymisen ehdoksi johtajasopimuksen tekemisen. Tällöinkin sopimusehtoihin kannattaa vaikuttaa ja neuvotella mahdollisimman hyvät ehdot.

Jos johtajasopimus on tehty ja on syntynyt erimielisyys työsuhteen ehdoista, voi Talentia selvittää asian. Jos työnantaja on velvollinen noudattamaan työehtosopimusta, voidaan saatavia vaatia takautuvasti ja neuvotella työsopimuksen tekemisestä.

Tiina Kinnunen
työmarkkinalakimies
ammattijärjestö Talentia

Johtajasopimustesti

Mikä väittämistä osuu omaan sopimukseesi

Sopimukseni nimi on työsopimus. KYLLÄ / EI
Työsuhteessani sovelletaan työehtosopimusta ja työaikalakia. KYLLÄ / EI
Ilta‑, yö- tai viikonlopputyö ja ylityö korvataan erillisellä korvauksella. KYLLÄ / EI
Lomaraha maksetaan, myös lomakorvauksesta. KYLLÄ / EI
Työehtosopimuksen mukaiset tasokorotukset, kokemusvuosilisät ja kertaerät maksetaan nyt ja tulevaisuudessa. KYLLÄ / EI
Saan sairausajan palkkaa pidempään kuin sairastumispäivä ja yhdeksän seuraavaa päivää. KYLLÄ / EI
Sopimusta koskevat riidat ratkaistaan käräjäoikeudessa. KYLLÄ / EI

Jos saat yhdenkin EI-vastauksen, voi se tarkoittaa että kanssasi ollaan sopimassa johtajasopimuksesta tai sopimuspalkasta.

Olethan Talentian edunvalvontaan yhteydessä asian selvittämiseksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *