Ihmiskaupan vastaisessa työssä

− Sosiaali- ja terveyspalveluissa tulisi ottaa yhdeksi työskentelyn tulkintakehykseksi mahdollisuus, että asiakas on ihmiskaupan, kannustaa Essi Thesslund. Kuva: Jyrki Komulainen

Suuri osa Suomessa tunnistetuista ihmiskauppatapauksista on työperäistä. Ihmiskauppaa esiintyy lisäksi järjestettyjen (lapsi)avioliittojen, rikollisuuteen pakottamisen, (lapsi)sotilaaksi pakkovärväämisen ja elinkaupan piirissä.

Essi Thesslund on Pro-tukipisteen ihmiskaupan vastaisen työn erityisasiantuntija.

− Pro-tukipisteellä kohtaamme ihmisiä, jotka myyvät seksiä tai työskentelevät erotiikka-aloilla. Autamme myös ihmisiä, joilla seksin myymiseen on liittynyt kolmannen osapuolen hyväksikäyttöä, jolloin kyse saattaa olla ihmiskaupasta.

Tukea ja koulutusta ihmiskaupan vastaiselle työlle saa Pro-tukipisteen kaltaisilta asiantuntijajärjestöiltä. Tämän vuoden alussa valmistui myös Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) Hoiku-hankkeen ohje, joka auttaa tunnistamaan ihmiskaupan merkkejä asiakkaan tilanteessa ja ohjaamaan hänet kansalliseen ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään ja muun avun piiriin.

− Sosiaali- ja terveyspalveluissa tulisi ottaa yhdeksi työskentelyn tulkintakehykseksi mahdollisuus, että asiakas on ihmiskaupan uhri. Tutustukaa ohjeeseen ja luokaa omalle työpaikalle käytännöt toimia, kannustaa Thesslund.

Ohjaa auttamisjärjestelmään

Auttamisjärjestelmään ohjaus alkaa soittamalla päivystävään (24/7) neuvontanumeroon 029 546 3177. Epävarmoissa tilanteissa voi myös konsultoida kertomatta asiakkaan nimeä.

Uhrit eivät yleensä tiedä, mitä oikeuksia heillä on Suomessa. He saattavat myös pelätä seurauksia, jos he irtaantuvat hyväksikäytöstä ja hakeutuvat auttamisjärjestelmään.

− Palveluihin asiakas tulee usein jonkin muun syyn vuoksi, kuten hakeakseen sosiaalietuutta. Asiakas voi olla ihmiskaupan uhri, jos hän antaa viitteitä siitä, että hänet on pakotettu tilanteeseen, jossa ei ole mahdollisuutta valita toisin.

Ihmiskaupan uhrien suomalainen auttamisjärjestelmä takaa uhrille perusoikeudet, kuten turvallisen asumisen ja toimeentulon. Lisäksi pystytään järjestämään erityispalveluita uhriutumisesta johtuvien tarpeiden hoitoon.

− Jos rikoksen tekijät uhkaavat uhrin turvallisuutta, yleensä tehokkain keino auttaa häntä on, että hän hakeutuu auttamisjärjestelmään, toteaa Thesslund.

Ihmiskauppa liittyy usein rajat ylittävään liikkuvuuteen. Siksi uhreille on olemassa omat oleskelulupamuotonsa rikosprosessin ajaksi. Uhrilla on rikosprosessissa asianomistajan asema ja oikeus maksuttomaan oikeudelliseen apuun.

Helena Jaakkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *