Hemma både i Åbo och på Åland

Marjo Österberg har än en gång flyttat från Åland till Åbo men hon bevakar även sina åländska kollegers intressen som medlem av Talentias styrelse. Foto: Vesa-Matti Väärä

Som 60+ vill Marjo Österberg ha ett lugnare arbbetsliv. Som socialsekreterare eller eller socialchef i olika kommuner på Åland måste hon ibland bråka med politikerna.

Jag är fortfarande skriven på Åland men jobbar i Åbo som socialarbetare på ÅUCS. På fritiden behöver jag inte fundera på nästa års budget, säger Marjo Österberg.

Socialarbetare Marjo Österberg är tillbaka i Egentliga Finland.

– Just nu trivs jag med att bo och jobba i Åbo. Fastän jag växte upp på landet i småstaden Pemar är jag innerst inne en storstadsbo. Nu bor jag nära saluhallen, konserthuset och teatrarna.

På fritiden har hon tillgång till Åbos rika kulturliv, har konsertabonnemang, museiårskort och nära till stadens stora, fina bibliotek.

Som socialarbetare på det stora universitetssjukhuset hjälper hon varje vecka ålänningar, planerar exempelvis hemresan och hemkomsten. Hennes långa erfarenhet från socialt arbete på Åland gör att hon vet precis vart hon ska vända sig för att den utskrivna patienten får den service hen har rätt till i hemkommunen. Socialvården på Åland är lite annorlunda organserad än i övriga Finland.

– I Åbo uppskattar ålänningarna att få hjälp av en svenskspråkig socialarbetare med bakgrund på Åland. Det är så bra att jag har kunskap om socialvården på Åland. Hur det är i Österbotten håller jag på att lära mig för vi har också långväga patienter därifrån.

På jobbet möter hon ofta döden, bemöter dödssjuka människor och deras anhöriga. Den gången hon var med om att ett barn dog var fruktansvärt sorgligt.

En del patienter flyger varje dag tur och retur Mariehamn-Åbo. I somras blev det problem då flygbolaget gick i konkurs.

– Då jag som vanligt ringde resebyrån för att beställa biljetter fick jag höra att flygbolaget gick i konkurs för tre timmar sedan. Finnairs flyg har inte bra restider med tanke på patienternas behov.

Landskapsregeringen har ett avtal med det nya flygbolaget som flyger till och från Åland.

Talentia-aktivist

Marjo är tillbaka i Talentias styrelse för Egentliga Finland och bevakar även Ålands intressen. Tidigare var hon även fullmäktigeledamot vilket hon inte kan göra som styrelsemedlem men nog delta i fullmäktigemötena, får inte rösta men uttala sig, viktigt med tanke på den åländska intressebevakningen. Hon gläder sig över att behörighetslagen som funnits många år i Finland, äntligen ska träda i kraft även på Åland.

– Jag följer med det som händer på Åland, läser Nya Åland och Ålandstidningen på nätet. Tyvärr har jag ingen ersättare från Åland i fullmäktige.

Regeringen har inte inkluderat Åland i SOTE-reformen.

Marjo upplever det som en förmån att via styrelseengagemanget få mer information om allt som är aktuellt inom det sociala området. Behörighetslagen diskuteras igen styrelsen, oro finns för att lagen ska slopas, att regeringen ska minska på utbildningskravet. Det skulle vara en ledsam tillbakagång.

– Socialarbetartjänsterna borde inte bli färre. Socialrådgivare borde inte få ersätta socialarbetare med tanke på rättssäkerheten. Tolkningen av lagtexterna har blivit allt svårare.

Om SOTE-reformen säger Marjo att hälsovården prioriteras på bekostnad av socialvården, dessutom kan det gå så att nästa regering inte fullföljer SOTE-planerna.

– Regeringen har inte inkluderat Åland i SOTE-reformen. Åland har egen social- och hälsovårdslagstiftning som inte ändras. Skatterna på Åland höjs, mer pengar flyttas över till Finland från Åland som inte ens tillfrågas om sin åsikt om nya lagar för Sipiläs regering skickar inte alltid lagtext till påseende i svensk översättning innan lagen träder i kraft.

Marjo är inte odelat förtjust över att FPA tagit över utbetalningen av utkomststödet. Hon vet att exempelvis de som har 50 euro mer i hyra än normhyran inte får bistånd för det som överstiger normhyran.

– Socialarbetarna kände sina klienter och kunde vid behov ge extra bistånd. FPA:s system är alltför snävt.

I hjärtat ålänning

Marjo är tvåspråkig, i Åbo verkar hon på båda språken.

Tanken att söka jobbet i Åbo väcktes då socialarbetaren som hade tjänsten före Marjo i mejl informerade sina åländska kollegor att hon skulle bli föräldraledig och behövde en vikarie.

– Först tänkte jag inte söka tjänsten, men märkte efter en tid att vikariatet ännu inte var tillsatt. Jag har inte fast tjänst ännu, men min föregångare har sagt upp sig och tänsten ska lediganslås snart. Om jag har hälsan planerar jag jobba tills jag år 67, säger Marjo.

I föräldragården i Pemar 20 kilometer från Åbo bor Marjos dotter. Nu är hon närmare sin familj, 20-åriga barnbarnet träffar hon i Åbo då han väntar på bussen hem.

Sitt hus i Lemland har hon kvar och som pensionär planerar hon flytta tillbaka. Kanske hon då igen blir politiskt aktiv. Hon är socialdemokrat och var medlem av kultur- och fritidsnämnden i Lemland.

Sunniva Ekbom

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *