Harmaa ylityö rahaksi

Ylitöiden kirjaaminen näyttää myös sen, kuinka paljon ylityötä joudutaan tekemään ja päästään keskustelemaan, onko työntekijöitä riittävästi asiakasmääriin suhteutettuna.

Kotkassa ja Turussa on luotu hyviä käytäntöjä, joilla tartutaan näkymättömään ylityöhön niin, että siitä saadaan korvaus.

Yllättäviä ylitöitä syntyy etenkin lastensuojelun sijais- ja jälkihuollon työtehtävissä. Tilanteet ovat tuttuja. Olet tapaamassa asiakasta tai olet palaverissa ja tilanne kriisiytyy. Kello tikittää työajan päättymistä, mutta kotiin ei voi lähteä eikä kesken kaiken voi ryhtyä soittelemaan esimieheltä ylityömääräystäkään.

Nyt luotujen käytäntöjen etu on, että yllättäen syntynyt tarve ylityölle ei jää enää piiloon harmaaksi ylityöksi, vaan siitä saadaan korvaus. Ylitöiden kirjaaminen näyttää myös sen, kuinka paljon ylityötä joudutaan tekemään ja päästään keskustelemaan, onko työntekijöitä riittävästi asiakasmääriin suhteutettuna.

Turun malli

Turun mallissa sosiaalityöntekijät ilmoittavat yllättävät ylityöt sähköpostitse esimiehelle ja sitä kautta ne menevät kulunvalvontaan leimauskorjauksiksi. Kerran kuukaudessa jokainen työntekijä saa kulunvalvontaraportin, tarkistaa omat ylityönsä ja täyttää sen pohjalta raportin tueksi ylityölomakkeen. Sitten kulunvalvontaraportti ja ylityölomake lähetetään palkanmaksuun.

− Meillä menettelytavoista sovittiin, kun uuden KVTES:n mukainen sosiaalityöntekijöiden työaikamuutos ja vuorokautinen ylityöraja tulivat voimaan viime toukokuussa. Sopiminen sujui meillä varsin vaivatta. Työnantaja teki asiasta viranhaltijapäätöksen, joka koskee kaikkia lastensuojelun sosiaalityöntekijöitä, joille yllättäviä ylitöitä voi syntyä, kertoo luottamusmies Sanna-Mari Vekkeli.

− Turussa ylityötä on tehty aina todella paljon. Nyt määrät tulevat näkyviksi. On myönteistä, että niistä saadaan korvaus, mutta toinen kysymys on sitten se, kuinka niihin pitäisi tarttua resurssien lisäämisen näkökulmasta.

Kotkan malli

Kotkassa on ollut voimassa pitkään yleinen ylityökielto, mutta tietyissä sote-alan työtehtävissä ylityötä voi silti syntyä. Yleisesti on ohjeistettu, että nämä työyksiköt kirjaavat kriteerit, missä tilanteissa ylityötä voi syntyä. Tilanteet ovat samantyyppisiä kuin Turussa, asiakastapaamista ei voi jättää kesken.

− Muutoin meillä on lähtökohta, että työt tehdään työajalla. Esimerkiksi ennakoiden vaativat asiakastapaamiset varamaalla niille riittävästi työaikaa tai tullaan myöhemmin töihin, jos kotikäynti tehdään illalla vanhempien työvuorojen vuoksi, kertoo pääluottamusmies Maritta Harju.

− Kun ylityötä on jouduttu tekemään, työntekijä lisää sen työvuorolistalle ja kertoo siitä tietysti esimiehelleen.

− Kolmen viikon työvuorolistan päätyttyä esimies tallentaa toteutuneet työvuorot työajan seurantajärjestelmään, ja ylityöt menevät maksuun tai vapaa-aikana pidettäväksi, ellei työntekijä sovi muuta esimiehen kanssa.

Helena Jaakkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *