Ei vihapuheelle

Kaisa Yliruokanen on Talentia-lehden päätoimittaja. Kuva: Veikko Somerpuro

Kaisa Yliruokanen on Talentia-lehden päätoimittaja. Kuva: Veikko Somerpuro

Vaikeneminen on kädenojennus sortajille ja askel pois demokraattisesta yhteiskunnasta. 

Kun aloitin työt Talentian viestinnässä yli kahdeksan vuotta sitten, moni sosiaalialan ammattilainen karttoi sosiaalista mediaa. Ne, jotka siellä olivat, viestivät nimimerkkien ja tiukasti yksityisten tilien takaa ja usein vain lähipiirille. Some koettiin enemmän uhkana kuin mahdollisuutena.

Nyt on otettu roima askel eteenpäin ja esimerkiksi Twitterissä rakenteellista sosiaalityötä ja alan vaikuttajaviestintää tekevät sadat sosiaalialan korkeakoulutetut. Se tukee väistämättä työntekijöiden omaa etua ja edistää samalla myös asiakkaiden oikeuksia.

Edelleen joukossa on kuitenkin monia, joita vaikuttaminen ja puhuminen arveluttaa. Ajatellaan, että työt valuvat kotiin ja sitten illat kuluvat niissä merkeissä. Liian moni pelkää kuitenkin some-raivoa. 

Vihapuhe on rikos myös somessa. Netissä on voimassa samat lait kuin muuallakin. Emme hyväksy vihan lietsontaa livenä eikä sitä tarvitse hyväksyä myöskään diginä. Se on kielletty rikoslaissa ja siitä voi seurata rangaistus.

Vihapuheen tarkoituksena on usein vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja keskusteluun. Sen kohteeksi päätyvät tyypillisesti esimerkiksi poliitikot, aktivistit, poliisit, toimittajat ja virkamiehet. 

Sosiaalialan korkeakoulutetut puolustavat erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä ja vähemmistöjä. Juuri heitä, jotka pyritään vihapuheella hiljentämään ja sulkemaan ulos yhteiskunnasta. 

On kuitenkin syytä muistaa, että vaikenemalla annamme puheenvuoron juuri vaientajille. Heille, joiden tavoitteena on, että kukaan ei puhuisi niiden vähemmistöjen puolesta, jotka he haluavat sulkea ulos. 

Vaikeneminen on kädenojennus sortajille ja askel pois demokraattisesta yhteiskunnasta. 

Rohkaisen teitä talentialaiset, olkaa avoimia ja avatkaa suunne. Puolustakaa itseänne, asiakkaita ja heikompiosaisia. Erityisesti nyt, kun eduskuntavaalit ovat ovella, on aika käydä keskustelua ja seistä sosiaalialan eettisten ohjeiden takana. 

Meillä on arvomme. Ollaan niistä ylpeitä. 

Kaisa Yliruokanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *