Ei turhille johtajasopimuksille

Työntekijän asemassa oleva henkilö voi vaatia oikeuksiaan takautuvasti, mutta jälkikäteen asioiden perääminen on huomattavasti vaivalloisempaa kuin miettiä ennakkoon, millaiseen paperiin laittaa nimensä alle.

Johtajasopimuksia tyrkytetään taas työsuhteessa oleville talentialaisille. Talentian jäsenistä asia koskee yksityisellä sektorilla toimivia.

Ammattijärjestö Talentiaan on jälleen otettu yhteyttä tilanteissa, joissa yksityissektorilla toimiville jäsenille tarjotaan esimerkiksi yrityskauppojen yhteydessä johtajasopimuksia työsopimuksien sijaan. Sopimuksiin saatetaan suostua, jotta työpaikka säilyy.

Johtajasopimuksiin ei kannata kuitenkaan suostua. Niiden suurin ongelma verrattuna työsopimukseen on, että ne heikentävät työsuhteen ehtoja. Heikennykset koskevat muun muassa sairausajan palkan pituutta, vuosilomapäivien lukumäärää sekä sitä onko työajan piirissä ja millaisiin työaikakorvauksiin on oikeus.

Lisäksi irtisanomisperusteena on voitu vedota sellaiseen seikkaan, joka ei täytä työsopimuslain mukaista asiallista ja painavaa syytä.

Työntekijän asemassa oleva henkilö voi vaatia näitä oikeuksiaan takautuvasti, mutta jälkikäteen asioiden perääminen on huomattavasti vaivalloisempaa kuin miettiä ennakkoon, millaiseen paperiin laittaa nimensä alle. Siksi etukäteen on tarkistettava ja keskusteltava työnantajan kanssa siitä, onko johtajasopimus soveltuva omaan työtehtävään.

Tämän ajan ilmiö

Johtajasopimuksiin painostaminen on ollut pinnalla jo useamman vuoden, ja niitä on alettu tuomaan organisaatiotasolle, mille ne eivät lain mukaan kuulu.

Johtajasopimus heikentää monia työsuhteen ehtoja.

Tavallinen tilanne on, että pienen toimintayksikön vastaavan ohjaajan tehtävänimike muutetaan palvelujohtajaksi ja työsopimus halutaan muuttaa samalla johtajasopimukseksi. Vastuualue tai toimivaltuudet itsenäiseen päätöksentekoon eivät laajene, ja palkkaakin tarkistetaan vain hieman.

Koska johtajasopimus on mahdollinen?

Organisaation eri tasoilla voi olla johtajia, mutta pelkkä johtaja-nimike ei tarkoita automaattisesti sitä, ettei työntekijään sovelleta työaikalain määräyksiä. Olennaista on se, millainen toimenkuva henkilöllä on.

Pääsääntö on, että johtajasopimuksen tehneellä henkilöllä täytyy olla organisaation muiden jäsenten asemaa, tehtäviä tai työehtoja koskevaa ohjaus tai päätäntävaltaa sekä oltava muita työntekijöitä suoranaisina alaisina.

Esimerkiksi palvelukodin johtaja on harvoin sellaisessa asemassa, vaikka hänellä olisi johdettavana parikin palvelutaloa. Käytännössä raamit esimerkiksi palkattavan työntekijän työsuhteen ehdoille tulevat yrityksen keskuspaikasta eikä palvelukodin johtaja saa ylittää itsenäisellä päätöksellä yrityksen palkkatasoa. Lisäksi johtajan budjettivastuu ja oikeus päättää tietynhintaisista hankinnoista voi olla euromääräisesti matala.

Jos olet epävarma sinulle tarjotun sopimuksen ehdoista, voit olla yhteydessä Talentian työelämäneuvontaan talentia.fi/kysyneuvoa. Palvelun turvallinen käyttö vaatii kirjautumisen.

Helena Jaakkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *